Veel clubs hebben saaie namen. In Engeland zijn er ontelbare City’s, Town’s en United’s. Gelukkig zijn er nog een paar clubs die voor wat originelers hebben gekozen. Zoals Tottenham Hotspur. Er zijn weinig clubs die ‘Hotspur’ als achtervoegsel hebben en als ze er al zijn, zoals Holyhead Hotspur in Wales, dan is het afgeleid van Tottenham. De naam Hotspur is afkomstig van de ridder Harry Hotspur. Voor de oorsprong ervan moeten we terug naar Normandië, om via Northumberland en diverse slagvelden in Londen te eindigen.

Willem de Veroveraar
In 1066 varen Willem de Veroveraar en zijn Normandiërs het Kanaal over. Ze winnen de Slag bij Hastings en Engeland is van de Fransen, hoewel de Normandiërs eigenlijk gewoon nakomelingen van de Noormannen waren. Het is al bijna duizend jaar geleden, maar nog altijd zie je de invloed van Willem en zijn maten terug. Veel Engelse woorden zijn afkomstig uit het Frans en er zijn verschillende plaatsnamen die erg Frans klinken. Chapel-en-le-Frith is misschien wel het mooiste voorbeeld.

Terug naar Harry Hotspur, want met Willem kwamen er een hoop Normandische edelmannen mee. Die kregen grote stukken land van Willem, in ruil voor hun steun. Een van de edelmannen was William de Perci (later verbasterd tot Percy). Die kreeg een mooie lap grond in het noordoosten van Engeland.

Hete sporen
Zo gingen er eeuwen voorbij, terwijl de Percy’s ondertussen een mooi kasteel in Alnwick hadden neergezet en deden wat edelen in die tijd deden: veel eten, vechten en belasting innen. De Percy’s werden gezien als de ongekroonde koningen van noordoost-Engeland. In 1364 werd een nieuwe troonopvolger geboren, Henry Percy. Deze Henry was nogal een heethoofd, wat hem de bijnaam Harry Hotspur opleverde. Hotspur betekent zoiets als ‘hete sporen’, vernoemd naar de sporen die Henry destijds aan de schoenen had om paarden in galop te krijgen. Hotspur was overigens een positieve bijnaam, want door zijn vurige temperament ging hij altijd voorop in de strijd en leidde hij zijn troepen naar veel overwinningen.

Vierendelen
Ondertussen zorgden de Percy’s ervoor dat Henry IV de nieuwe koning werd ten faveure van Richard II. Harry Hotspur werd een belangrijke commandant van het leger van de nieuwe koning en vocht tegen de Schotten en Fransen. Hij kreeg een eretitel en werd officieel Sir Henry Percy. Maar in 1403 liep het fout. De Percy’s en Henry IV kregen een conflict over geld en het werd oorlog. Bij Shrewsbury kwamen beide legers elkaar tegen. Ondanks de uitstekende vechtkunsten van Harry Hotspur, verloor zijn leger. Hij kreeg een pijl in zijn gezicht en stierf. Henry IV liet zijn vroegere vriend onthoofden en daarna vierendelen. De lichaamsdelen werden naar alle uithoeken van Engeland gestuurd om tentoon te stellen aan de bevolking. Van je vrienden moet je het hebben.

Shakespeare
Harry Hotspur was een van de beste krijgers uit zijn tijd en werd zelfs door zijn tegenstander bewonderd, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom hij nog altijd niet is vergeten. Shakespeare gaf hem namelijk een prominente rol gaf in zijn toneelstuk Henry IV. Mede daardoor kent iedereen Harry Hotspur nog, want het verhaal wordt vaak voorgelezen op scholen.

Harry Potter
In Alnwick staat nog altijd het Alnwick Castle, dat ooit van de Percy’s was. Veel mensen zullen het al wel eens onbewust hebben gezien, want de buitenkant is gebruikt voor Zweinstein in de Harry Potter-films. In Alnwick staat ook een standbeeld van Sir Henry Percy. Eigenlijk zou iedere fan van Spurs een keer op bedevaart moeten naar het noordoosten van Engeland om dat standbeeld en het kasteel te bezoeken.

Tottenham
Waarom noemt een voetbalclub zich naar een ridder uit de veertiende eeuw? Dat is eigenlijk vrij simpel. De Percy’s kregen, toen het nog boterde tussen hen en Henry IV, een stuk land dat in het hedendaagse Londen ligt. Ook het Percy House staat daar in de buurt. Toen enkele cricketers die daar speelden een naam zochten, noemden ze zichzelf dan ook de Hotspur Cricket Club, vernoemd naar Harry Hotspur. Toen ze in 1882 ook een sport zochten om in de winter te beoefenen, werd dat voetbal. Op 5 september was het zover en werd Hotspur Football Club opgericht, twee jaar later veranderd in Tottenham Hotspur FC, vernoemd naar de wijk waarin de club speelde.

Cockerel
Het houdt hier overigens niet op met de link tussen Sir Henry Percy en Tottenham Hotspur, want ook het logo van de club hebben ze te danken aan deze oude ridder. Percy was namelijk ook een liefhebber van sport. Geen voetbal, maar hanengevechten. Deze hanen (cockerels) kregen ‘spurs’ aan hun poten, zodat het allemaal wat bloederiger werd. Toen ze bij Tottenham een logo zochten, leek een cockerel ze wel gepast.

In 1909 maakte een oud-speler, William James Scott, een bronzen cockerel. Die stond jarenlang op het dak van de West Stand. Tegenwoordig staat deze veilig binnen en het origineel is vervangen door een replica. Veel elementen zijn verdwenen uit het huidige logo van Spurs, zoals de zeven bomen die geplant werden door de ‘seven sisters’, Bruce Castle en de twee leeuwen (het familiewapen van de Percy’s). De cockerel van Harry Hotspur mag en zal waarschijnlijk nooit verdwijnen.

Tottenham Hotspur – Everton op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt dit weekend onder meer Tottenham Hotspur – Everton (zaterdag 18.30 uur) en Liverpool – Manchester City (zondag 17.00 uur) live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.