“Vroeger zei ik altijd: ‘ADO is mijn vriendin en ze woont op het Zuiderpark’.” Jan Klijn steekt zijn liefde voor de club uit Den Haag niet onder stoelen of banken. Hij onderstreept dat nog eens met een andere zinsnede: “Ik denk dat ik ongeveer honderdduizend foto’s heb van ADO. Op een gegeven moment ben ik gestopt met tellen.” Niet gek dat de gemeente Den Haag bij Klijn uitkwam toen ze iemand zochten die kon helpen om herinneringen aan ADO te digitaliseren.

Joop Jochems (hierboven afgebeeld met de KNVB-beker in 1968) is al ruim in de zeventig, maar heeft nog steeds het ondeugende van een begin twintiger. De voormalig rechtshalf is een van de genodigden deze vrijdagochtend in een Haagse bibliotheek. Aan een stamtafel worden herinneringen uit het rijke ADO-verleden opgehaald. De anekdotes van Jochems zijn doorspekt met kwinkslagen en zijn verhalen sluit hij standaard af met “Als je begrijpt wat ik bedoel.” Het mag dan vijftig jaar geleden zijn dat Jochems, met onder anderen Theo van den Burch en Piet de Zoete, een angstgegner was voor Ajax en Feyenoord, maar deze ochtend waant hij zich weer even in die roemruchte jaren.

Algemeen Handelsblad 17-07-1964

“Happel koos voor mij, want Van Hanegem vond hij te traag”, begint Jochems over hoe hij als Utrechtse jongen in Den Haag terechtkwam. Het was 1964 de tijd van de semi-profs. Dus toen Jochems even zonder werk zat, klopte hij bij het bestuur van ADO aan of ze niet een baantje voor hem hadden. Dat hadden ze. Jochems vertelt er ruim vijftig jaar later vrolijk over: “Kon ik met een pot carbolineum (middel om hout langer mee te laten gaan, red.) een ochtend lang de tribunes insmeren. ‘Staat in je contract dat je dat moet doen’, zeiden ze ook nog. Ik deed dat in de volle zon. Toen we die middag gingen trainen, had ik een bruine kop gekregen. Aad Mansveld dacht dat ik heel de dag op het strand had gelegen. Als je begrijpt wat ik bedoel.”

San Francisco Golden Gate Gales
Wat Jochems zijn mooiste moment was in zijn ADO-tijd wordt er gevraagd. “Die zomer met ADO in Amerika”, zegt hij meteen. Maar in welk jaar precies dat was weet hij niet meer. Gelukkig blijkt Klijn een levend geschiedenisboek te zijn. Meteen dreunt hij de annalen op: “Dat was in 1967. Op 21 mei wonnen jullie van GVAV, daarna een rustdag en op 23 mei het vliegtuig in.” Jochems knikt bevestigend en denkt even terug aan die tijd in San Francisco. ADO speelde een zomer lang als de San Francisco Golden Gate Gales in een Amerikaanse competitie om aan de overkant van het kanaal het voetbal te promoten.

Aad Mansveld (R) wisselt in het shirt van San Francisco Golden Gate Gales het vaantje van ADO uit met de aanvoerder van Chicago Mustangs (Cagliari)

De gemeente Den Haag is bezig met een project waarin de inwoners van de Hofstad centraal staan. Hagenaars halen herinneringen op aan vroeger en deze  verhalen worden ondersteund met foto’s, zogeheten Digi-Tales. Na, onder meer, de Atlantikwall, uitgaan in de jaren zestig en Couperus, was het nu de beurt aan ADO. De bedoeling is dat bijvoorbeeld de verhalen van Jochems zo voor het nageslacht bewaard blijven.

Niet alleen de voetballers staan centraal in de Digi-Tales over ADO. Ook de supporters en spelersvrouwen komen aan bod. Een van die supporters is Joop Marcussen, al decennia lid van ADO. “Nu heeft ADO misschien tachtig leden, vroeger hadden we er wel 1500”, begint hij zijn relaas. “Ik speelde in 1969 in het negende en we mochten toen een wedstrijd in Duitsland spelen. Daar dachten ze echter dat het eerste elftal op bezoek kwam. Duizenden mensen daar langs de lijn, grote biertenten en de burgemeester die ons ontving. We gingen er met 18-1 af. In de rust heb ik nog een biertje uit een biertent gekregen, want ik had na 45 minuten wel dorst gekregen.”

ADO in 1958/1958

Ado in 1958/1959 elftalfoto uit de bekende ESSO-serie: Staand: Frans Kok, Wim Timmermans, Jan v.d.Meer, Henk Jans, Huub Scherpenisse en Guus Haak. Zittend: Harry Vreken, Henny den Engelse, Carol Schuurman, Mick Clavan en Lex Rijnvis

Moulijn
Dan is het tijd voor de spelersvrouw. Adri Verhoek is de weduwe van Jan Verhoek. Een speler die in de jaren vijftig en zestig 163 competitiewedstrijden in het rood-groen zou spelen. Ook toen vormden de spelersvrouwen al een apart groepje. “De vrouw van Mick Clavan (27-voudig international) was een soort moeder over onze groep. Ze maakte ons wegwijs bij de club en ving nieuwe vrouwen op. Het was trouwens bijzonder hoe mijn man bij ADO terechtkwam. Hij wilde eerst naar VUC, maar was de zoon van een kolenboer en dat kon daar niet. Toen is hij naar volksclub ADO gegaan.” Ook wordt er gevraagd naar haar mooiste herinnering. “Als mijn man tegen Coen Moulijn moest spelen. Dan had Moulijn het altijd heel slecht”, zegt ze stellig.

Achterafzaaltje
Natuurlijk komt ook het huidige beleid bij ADO aan bod. Over oud-algemeen directeur Jan Willem Wigt zijn ze niet te spreken. “Die zei dat de oud-spelers alleen maar kwamen om gratis te eten en te drinken. Ik betaal net zo lief voor mijn drankje. Daar gaat het echt niet om. De mensen vinden het leuk om een praatje te maken met oud-spelers. Even herinneringen ophalen aan vroeger”, laat Jochems optekenen. “Nee geef mij maar die Manders. Die heeft het begrepen. Of een type als Frans van Seumeren van FC Utrecht. Hem maakt het niet uit of iemand vuilnisman is of goed bedeeld. Zó’n gozer is dat. Als je begrijpt wat ik bedoel.” Ondertussen steekt hij zijn duim omhoog.

Het initiatief van de gemeente Den Haag is te prijzen. Bij een club met zoveel historie als ADO Den Haag zijn natuurlijk veel verhalen te halen. Wel bijzonder is dat de huidige organisatie van de club amper wordt betrokken in het project. Het lijkt erop dat het rijke verleden en de huidige organisatie moeilijk samengaan. Het museum in het stadion is alleen op afspraak te bekijken en veel belangrijke objecten of grote collecties zijn in handen van privépersonen als Klijn en John van Zweden. Wellicht zijn de tafelgesprekken een mooie aanleiding om de huidige club te laten zien op welke historische fundamenten het is gebouwd.

Henk van Leeuwen (L) en Aad Mansveld met de KNVB-beker in 1975.

Het project van de gemeente Den Haag over ADO loopt tot en met 26 mei.
Meer interesse? Kijk op bibliotheek Den Haag of informeer bij Saskia Kuus saskia.kuus@denhaag.nl

Jan Klijn opent op 23 mei in bibliotheek Escamp te Den Haag een expositie over ADO in Amerika.

Foto´s:
Joop Jochems met de KNVB-beker: privécollectie Jan Klijn – fotograaf onbekend
Mansveld met vaantje: archief ADO Den Haag 

Elftalfoto 1958/1959: privécollectie: Matthijs Snepvangers
Mansveld en Van Leeuwen met de KNVB-beker: Wikipedia