Veel mensen keken een maand geleden even vreemd op. De naam van energiedrankjesfabrikant Red Bull werd gelinkt aan die van wijlen traditieclub HFC Haarlem. Zou er een doorstart komen? Is Red Bull Haarlem een serieuze optie? De reacties waren gemengd. Want hoewel het geweldig zou zijn als Haarlem een comeback zou maken, vindt lang niet iedereen dat Red Bull zich in het Nederlandse betaald voetbal moet vestigen.

Voor Albert Keevel, van de lokale politieke partij ‘Trots Haarlem‘, is dat helemaal geen vraagstuk. “Wij willen gewoon weer het voetbal terugkrijgen bij één van de oudste clubs van Nederland. Daar zijn wij ons hard voor aan het maken”, klinkt hij optimistisch, ondanks dat de partij maar één zetel in de Haarlemse gemeenteraad heeft. Red Bull Haarlem

Speelt Red Bull Haarlem over een paar jaar in de eredivisie?
“Wij gaan er echt alles aan doen! Wij zijn nog altijd in gesprek met Red Bull en we merken vanuit de stad heel veel steun. Je merkt aan alles: HFC Haarlem leeft nog steeds en dat is natuurlijk ook belangrijk voor zo’n doorstart. Verder hebben wij gesprekken gehad met de stichting Spieren voor Spieren, waar we een benefietwedstrijd mee willen organiseren, onder meer met Louis van Gaal. En aanstaande vrijdag overhandigen we het Haarlem-tenue op het hoofdkantoor van Red Bull. Het speelt dus nog steeds!”

Maar hoe realistisch is het precies?
“Wij kunnen niets meer dan ons uiterste best doen. Als ik héél eerlijk ben, heeft het ook niet zo’n heel grote kans van slagen. Maar je weet het niet. Er zijn ook nog andere opties voor ons, ook zonder Red Bull.”

De KNVB heeft al laten weten dat het niet eens mogelijk is…
“Dat hebben ze gezegd inderdaad, maar wij zullen gaan zoeken naar oplossingen. Het blijkt ook zo te zijn dat Red Bull niet meer dan twee clubs in Europa mag hebben. Het is jammer als ze gaan dwarsliggen, want wat is het verschil tussen Red Bull en die zakenmannetjes bij ADO Den Haag en Roda JC? Maar daarom zijn wij er ook. In ons verkiezingsprogramma van 2014 stond al het plan om HFC Haarlem te laten herrijzen en dat willen we natuurlijk ook uitvoeren. Wij zitten in een positie dat we politieke druk kunnen uitoefenen.”

Red Bull is niet bepaald onomstreden, kijk maar naar Leipzig en Salzburg. Hoe kijkt u daar tegenaan?
“Ach, om mezelf te herhalen: wat zou het verschil zijn met ADO en Roda? Die afgunst is natuurlijk wel jammer, begrijp me niet verkeerd. Maar Nederland is klein en met genoeg geld is elke voetbalclub toch te koop? Haarlem moet gewoon een profclub hebben, of het nu met of zonder Red Bull is.”

HFC Haarlem
Maar het prachtige stadion van HFC Haarlem is niet meer intact…
“Stel dat het lukt. Dan zou Red Bull een nieuw stadion kunnen bouwen, als ze dat zouden willen natuurlijk. Ze plakken hun naam erop en nemen allerlei zaken op zich. Dan huren wij dat stadion van Red Bull, een beetje zoals Ajax met de Johan Cruijff Arena doet. Dus het zal dan niet in het oude onderkomen gebeuren, maar in een nieuw te bouwen stadion.”

Zou het plan ook zonder Red Bull van de grond kunnen komen?
“Daar kan ik nog niet al te veel over zeggen, want dat is nog geheim. Klein tipje van de sluier: we zijn ook met een andere investeerder in gesprek, al is dat nog allesbehalve zeker. Pin ons daar dus niet op vast, maar wij doen gewoon onze uiterste best. Want je moet één ding weten: Haarlem heeft zulke goede supporters… en zij willen gewoon hun betaaldvoetbalclub terug. Wij willen voor hen proberen te regelen dat die licentie weer naar Haarlem komt. Met of zonder Red Bull.”

De partij Trots Haarlem is een petitie gestart om, met of zonder Red Bull, betaald voetbal weer mogelijk te maken in de stad. Daarnaast zijn ze te volgen via Facebook.