Heb jij, net als Staantribune-volger Marco van Nugteren, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Wanneer ik in een van de meest verpauperde delen van Rome over vijf opengescheurde, uitpuilende, stinkende vuilniszakken heen stap, grijp ik een verroest, groen hek vast. Enkele tientallen meters achter de tralies ligt Stadio Flaminio. Ooit een bruisend voetbalstadion, waar in 1960 de finale van de Olympische Spelen tussen Joegoslavië en Denemarken (3-1) werd gespeeld. Het is nu een smerige bouwval. Een lost ground.

Tegen het hek zijn struiken omhoog gegroeid. Het gras staat een halve meter hoog. Ik kom hier op dit schimmige terrein aan de achterkant van het stadion niemand tegen. Achter me hoor ik het geraas van auto’s over een drukke weg. Links van me hoor ik geritsel van een beest dat zich verscholen houdt in de bosjes. Langs het hek waaien lege zakken chips, verkleurde plastic tasjes en vertrapte blikjes bier. Iets verderop staat een verlaten caravan naast drie winkelwagens.

Ik rammel aan één van de poorten van het hek, dat ooit een ingang voor supporters is geweest. Er hangt een oud slot omheen. Het gaat niet open. Door de tralies zie ik onderaan de trappen enkele weggesmeten, lege flessen drank naast een paar versleten matrassen liggen. Het moet dus mogelijk zijn om binnen te komen, maar nergens vind ik de zwakke plek van het meterslange hek, dat als een soort schild om het stadion heen is gebouwd. Elke deur zit op slot en het hek is te hoog om erover heen te klimmen. Ik moet via YouTube ontdekken hoe de binnenkant van het stadion eruitziet.

Ik kom na een korte speurtocht op internet nog meer te weten. Stadio Flaminio is gebouwd in 1957 en wordt al zes jaar niet meer gebruikt. Vroeger was het de thuishaven van AS Cisco Roma, dat in de schaduw van AS Roma en Lazio Roma uitkwam in de Serie C. In de zomer van 2011, een jaar nadat de naam in Atletico Roma veranderd werd, werd de club opgeheven. Toen in datzelfde jaar het Italiaanse rugbyteam uitweek naar het olympisch stadion, nadat het elf jaar lang zijn thuiswedstrijden van de Six Nations Championship in Stadio Flaminio had afgewerkt, begon de verwaarlozing.

Dat heeft lang genoeg geduurd, vindt de gemeente nu. Een paar weken geleden heeft Rome zo’n 150.000 euro aan subsidie gekregen voor een renovatieplan. Het geld komt opvallend genoeg helemaal uit de Verenigde Staten. Het wordt ter beschikking gesteld door de Getty Foundation uit Los Angeles, dat pleit voor het in stand houden van architectuur van de twintigste eeuw. Ooit gaat het stadion dus weer open, maar wanneer weet niemand. Aan de huidige staat te zien, hebben de zwervers nog zeeën van tijd om een nieuwe slaapplek te vinden.

Heb jij, net als Staantribune-volger Marco van Nugteren, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.