Heb jij, net als Staantribune-volger Gijs van der Poel, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Als eerstejaars student planologie kreeg ik ooit een satellietfoto te zien van de grens van België en Nederland met als vraag om de grens te tekenen. Zo overgereguleerd als Nederland bouwt, zo chaotisch bouwt men in België. Af en toe probeert men in België ook bouwverordeningen in te voeren met, veelal onbedoeld, geestige uitkomsten. Het meest geniet ik van dingen die verstopt liggen of van bouwfouten die jaren later tot prachtige verhalen leiden waardoor een gebied alsnog tot leven komt. Tegelijkertijd kan ik ook genieten van een gigantisch lelijk gebouw, een gemaakte stad met veel te veel rotondes en Facebookpagina’s als Ugly Belgian Houses. Een groundhop naar onze zuiderburen stond daarom al hoog op de verlanglijst.

Op een druilerige dinsdag in oktober vertrekken we daarom naar Mechelen om de lokale KV in actie te zien tegen Sporting Lokeren. Hoewel het sportief wel eens beter is gegaan met Mechelen hebben we er toch veel zin in. Op het ticket wordt namelijk vol vreugde gesproken van de ‘Malinwa After Work’. Een avond vol “FUN, DANCING, FOOD & DRINKS AND SOCCER”, onder de bezielende leiding van Glenn Geyselings, ofwel DJ Gee. Mijn avond kan nu al niet meer kapot.

Na aankomst bij ons hotel/brouwerij wandelen we naar het stadion en komen steeds meer supporters tegen die in het rood en geel gekleed zijn. Uiteindelijk slaan we rechtsaf een steeg in en zien de stadionmasten van ‘Achter de Kazerne’ in het donker al voor ons opdoemen. Donker, net iets te koud en net niet droog. Voetbal, zoals voetbal hoort te zijn. Op zoek naar onze plaatsen. Het stadion kent een nieuw deel (lange en korte zijde) en een oud deel (lange en korte zijde) en wij zitten op de oude lange zijde.

De nieuwe tribunes hebben de opzet dat de eerste ring bestaat uit louter staanplaatsen en de tweede ring uit zitplaatsen. Op zichzelf al een hele goede beslissing. De lange zijde loopt ook nog eens af richting de oude korte zijde met een asymmetrisch beeld tot gevolg. Het ‘waarom’ werd me pas later duidelijk. Rondom onze oude tribune werd naarstig verbouwd waardoor er veel zand, bouwplaten en bouwhekken te vinden waren. De oude tribune aan de korte zijde was echter mijn absolute favoriet. Het was een allegaartje van architectonische beslissingen met een prachtige lelijkheid tot gevolg. Een stadion waar de tribunes net niet lekker op elkaar aansluiten qua stijl. Zo zie ik ze het liefst!

“Ik heb getwijfeld over België, want dat taaltje is zo zacht”, zong Het Goede Doel ooit en dat bleek weer heel erg waar te zijn. Niet alleen maakt het Vlaams alles zachter en het bier lekkerder, ook de spreekkoren worden er mooier van. De scheidsrechter was het immers gelukt om een volledig ongevaarlijke wedstrijd totaal te laten ontsporen. Dat is een kunst op zich. In Nederland galmt de geaardheid van de scheidsrechter, het beroep van zijn moeder, de holocaust, oorlog en geweld, ongeneeslijke ziektes of het geslachtsdeel van onze trouwe viervoeter nogal eens door het stadion. Hier waren het “Amateur” en “De ref die kan het niveau niet aan” de meest kwetsende spreekkoren die we hebben gehoord. De boodschap was overigens net zo helder.

KV Mechelen zit in de hoek waar de klappen vallen. Zoveel werd ons na de 0-2 nederlaag en de daaropvolgende laatste plaats in de competitie wel duidelijk. We zochten de grote markt op en konden warempel op dinsdagavond om elf uur nog een kroeg vinden die pintjes schonk. We raakten aan de praat met Lars, Jorn en Tim. Ze vertelden honderduit over hun favoriete club, het Belgische voetbal in het algemeen en waarom de nieuwe tribune toch asymmetrisch is ontworpen. Het verhaal gaat namelijk dat de bouwverordening had gesteld dat aan de ene hoek van het stadion een andere bouwhoogte gold dan aan de andere hoek zodat er geen schaduwvorming zou zijn bij de omringende huizen. Om toch het maximale uit de capaciteit te halen, werd dus besloten om de maximale bouwhoogte te blijven hanteren en dus een aflopende tribune te bouwen. Of het waar is of niet durf ik niet te zeggen, maar als het zo is, is het wel een van de meest typerende voorbeelden van Belgische planologie. Met een onbedoeld prachtige tribune tot gevolg.

De rest van de avond werden we op sleeptouw genomen door de drie heren, door de werkelijk prachtige binnenstad van Mechelen. Dat alles onder het genot van een goede hoeveelheid Belgische pintjes. Laat het bier brouwen en het steden bouwen aan de Belgen over. Daar heb je geen planoloog voor nodig.

Heb jij, net als Staantribune-volger Gijs van der Poel, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst. Lees hier een ander groundhopverhaal van Gijs van der Poel, op bezoek bij MK Dons.