Heb jij, net als Staantribune-volger Bas Marijnen, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Een week vakantie op het zonovergoten eiland Kreta. De bakermat van onze huidige beschaving, voortbrengers van het alfabet, democratie en raki. Tegenwoordig vooral een toevluchtsoord voor overwinteraars van bovengemiddelde leeftijd, maar daarom niet minder aangenaam. Kreta biedt volop interessante cultuur, indrukwekkende elementen van de natuur en een uitstekende gastronomische keuken.

Griekenland, ook een land dat voetbal ademt en wiens inwoners gepassioneerd meeleven met hun teams. Om het ‘Henk en Ingrid-gehalte’ tijdens de vakantie even te ontvluchten, biedt de eerste divisie uit Griekenland ons een passende uitkomst.

Een korte blik op het internet leert dat OFI Kreta tijdens onze aanwezigheid thuisspeelt tegen de gevallen Griekse grootmacht Aris Saloniki. OFI Kreta, de club die met name in de jaren tachtig en negentig zijn grootste successen kende, acteert sinds enkele jaren in de lagere divisies. Geheel in de trend van de rest van het land, had de club de financiële zaken niet op orde en de bond zette OFI terug naar de derde divisie. In 2016 zijn de Kretenzers gepromoveerd en vandaag treden ze aan tegen Aris Saloniki. Deze club was tot voor kort ook nog actief op het hoogste niveau, maar heeft een soortgelijke teloorgang gekend als OFI.De Groundhop: OFI Kreta De Groundhop: OFI Kreta
Tickets regel je in Griekenland niet online, maar koop je ouderwets aan de kassa, dus vol goede moed reizen mijn zwager, vrouw en ik af naar Heraklion. De reisgids informeert ons volop over het ontstaan van de hoofdstad en diens bezienswaardigheden, maar nergens een woord over het Theodoros Vardinogiannis Stadion. De enige hoofdweg leidt ons de binnenstad in en in de verte zien we de lichtmasten. De nauwe straatjes verraden niets van wat ook maar op een stadion lijkt, maar plots lopen we zomaar op de buitenmuur. De eerste aanblik doet meteen de vraag rijzen of dit stadion niet eerder dan het paleis Knossos is gebouwd.

We lopen naar de modern ogende fanshop in de hoop daar kaarten te kunnen kopen, maar we worden vriendelijk verwezen naar de kassa’s om de hoek. Die gaan over vijf minuten open, wordt ons verteld, maar misschien ook niet. Het advies is om door te lopen naar de andere kant van het stadion. Terwijl we omlopen, treffen we rondom het stadion veel graffiti aan van de fanscharen en valt ons op hoe dicht de woonwijk tegen de tribunes aanligt.De Groundhop: OFI Kreta De Groundhop: OFI Kreta De Groundhop: OFI Kreta
Aan de andere zijde van het stadion passeren we een duister hol waar gezang naar buiten komt. Dit blijkt het supportershome te zijn van Gate 4, of The Snakes, zoals de bijnaam luidt van de harde kern. Ondertussen is de straat door de politie afgesloten met een bus en het nodige machtsvertoon, om het handjevol fans van Aris naar het uitvak te begeleiden.

We schaffen kaarten aan voor de fanatieke zijde en sluiten aan in de wachtrij. Iedereen wordt gefouilleerd op vuurwerk en andere verboden attributen, maar waarom zou later een groot raadsel blijken. Het stadion is aan de binnenzijde een walhalla voor de echte Against Modern Football-puritein. De wc’s stinken naar pis, er staan roestige hekken om in te hangen en bovenal is er, zoals het hoort, een ouderwetse staantribune. Op de tribunes veel fanshirts en ontblote bovenlijven vol met Kretenzische tatoeages.De Groundhop: OFI Kreta De Groundhop: OFI Kreta De Groundhop: OFI Kreta
Het stadion zit met zo’n vierduizend toeschouwers voor de helft vol. Bewoners van de aangrenzende appartementen kunnen voor niks de wedstrijd volgen. Als de spelers, samen met politieagenten het veld opkomen, gaat Gate 4 flink los met vuurwerk.

De wedstrijd is gezien het niveau alleraardigst. Terwijl de supporters van OFI de kelen schor zingen, scoort hun ploeg een schitterend doelpunt. Nog meer vuurwerk om de feestelijkheden kracht bij te zetten en bij elk balcontact van Aris is de haat voelbaar. De hitte van de dag stijgt ook enkele spelers naar het hoofd en er ontstaat een ordinaire vechtpartij op het veld. Twee spelers kunnen voortijdig inrukken en met tien tegen tien gaat het verder.De Groundhop: OFI Kreta De Groundhop: OFI Kreta De Groundhop: OFI Kreta
Na de rust gaat Aris op zoek naar de gelijkmaker en wellicht meer. Als die uiteindelijk valt, reageert het publiek furieus en wordt er nog heviger gereageerd op balbezit van Aris. Als een tweede speler van OFI een rode kaart krijgt, lijkt een nederlaag een kwestie van tijd. Met veel kunst en vliegwerk weet OFI toch een punt aan de wedstrijd over te houden. Als neutrale supporters zijn wij de enige echte winnaar.

Zoals zoveel monumenten op Kreta brengt ook OFI je als voetbalsupporter terug in de tijd. Hier kun je nog het ‘vroeger was alles beter’-gevoel ervaren. Wat dat betreft zou een bezoek aan het Theodoros Vardinogiannis Stadion eigenlijk in elke reisgids van Kreta moeten staan, maar gelukkig is dat niet het geval en blijft deze verborgen parel nog wel een tijd voor de echte liefhebbers behouden.

Heb jij, net als Staantribune-volger Bas Marijnen, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.