Voor m’n plezier ging ik in mijn jeugd niet naar het voormalige Oost-Duitsland, destijds de Duitse Democratische Republiek (DDR) geheten. Het communistische regime hield zich staande met Russische steun en was moeilijk toegankelijk voor West-Europeanen. Desondanks raakte ik bekend met clubs als FC Magdeburg, Dynamo Berlin, Dynamo Dresden, Wismut Aue en Lokomotiv Leipzig . Twee jaar na de val van de Berlijnse Muur werden, in aanloop naar het seizoen 1991-1992, de West- en Oost-Duitse competities samengevoegd. In het huidige seizoen speelt met RB Leipzig voor het eerst sinds jaren weer een club uit een Oost-Duitse stad in de Bundesliga. Bovendien promoveerden Dynamo Dresden en Erzgebirge Aue naar de Tweede Bundesliga. Ook 1.FC Magdeburg en FSV Zwickau vertonen een opmars, zij zijn in de laatste jaren gepromoveerd naar de Derde Bundesliga. Opvallend is het aantal nieuwe stadions dat verrijst in Oost-Duitsland. Deze zomer besloot ik sfeer te gaan proeven bij aan aantal Oost-Duitse clubs. Het was een bekerweekend in Duitsland en er stonden in het oosten veel leuke wedstrijden op het programma.

De eerste halte is het nieuwe stadion van Rot Weiss Erfurt, dat nog in ontwikkeling is. Vervolgens staan we voor het Ernst-Abbe-Sportfeld, het hermetisch afgesloten stadion van Carl Zeiss Jena. ’s Avonds is Bayern München de tegenstander en het stadion is met 19.000 man volledig uitverkocht. We besluiten door te reizen naar Zwickau. De verkeersborden wijzen de weg naar het oude Westsachsenstadion, met de kenmerkende ingangstoren. Ter plekke komen we erachter dat FSV Zwickau daar sinds kort niet meer speelt. De ingangstoren is gelukkig als cultureel erfgoed blijven staan. Het nieuwe stadion wordt een steenworp verderop gebouwd. In Zwickau heeft men besloten om hier de klinische naam Stadion Zwickau aan te verbinden. Daar wordt nog hard gewerkt, maar op de eerstvolgende maandag kan er gespeeld worden tegen Hamburger SV.

historische-toegangspoort-oud-zwickau-stadion

De historische toegangspoort van het oude FSV Zwickau stadion, het Westsachsenstadion

nieuwe-zwickau-stadion

Het nieuwe stadion van FSV Zwickau

We zetten onze reis voort naar Aue, waar FC Erzgebirge Aue speelt. Het Sparkassen-Erzgebirgsstadion blijkt een bouwput te zijn. Omdat het niet voldoet aan de eisen van de Tweede Bundesliga, wordt een nieuw stadion gebouwd. Het is een van de mooist gelegen stadions die we ooit hebben gezien, midden tussen de begroeide heuvels. Op zondag speelt FC Erzgebirge tegen Ingolstadt, die wedstrijd kunnen we helaas niet bezoeken omdat we dan weer in Nederland moeten zijn. Uiteindelijk bemachtigen we kaartjes voor een bekerwedstrijd in Halle. Hallescher FC, uitkomend in de Derde Bundesliga, speelt tegen 1.FC Kaiserslautern uit de Tweede Bundesliga.

stadion-aue

Het nieuwe stadion in Aue

Ruim anderhalf uur voor de aftrap is het al heel druk rondom het Erdgas Sportpark, het stadion dat in 2011 is vernieuwd. De oude muren van het voormalige stadion zijn gelukkig behouden gebleven. Veel toeschouwers kopen een speciaal T-shirt voor deze wedstrijd. Na afloop blijkt dat 10.000 liefhebbers deze wedstrijd hebben bezocht. De fanatieke supporters van Hallescher FC maken ruim voor het begin indruk met hun gezang en vlaggen.

halle-buiten-het-stadion

Toeschouwers verzamelen zich voor de thuiswedstrijd van Hallescher FC

halle-supporters

Het thuispubliek van Hallescher FC in het Erdgas Sportpark

halle-scoort-gelijk

Het Erdgas Sportpark in Halle

Al snel komt 1.FC Kaiserslautern op voorsprong. Op het moment dat wij en onze buren uitspreken dat we ons een doelpunt van de thuisploeg niet kunnen voorstellen, wordt het 1-1. Na een uur spelen is de tussenstand 3-2. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd besluiten we het stadion te verlaten. We vergeten dat het Duits voetbal is. In de 94e minuut scoort 1.FC Kaiserslautern de gelijkmaker. De wedstrijd wordt uiteindelijk in de verlenging gewonnen door Hallescher FC.

Wim Rongen
Staantribune-volger

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.