Heb jij, net als Staantribune-volger Arno Deheegher, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Na ruim drie maand rondreizen in Zuidoost-Azië ben ik sinds kort in Chiang Mai, de op een na grootste stad van Thailand. Als frequent bezoeker van voetbalwedstrijden in zowel de Belgische als andere Europese competities was het de afgelopen maanden serieus afkicken, aangezien de competities in Azië stillagen. Maar ik heb geluk. Net in het weekend dat ik in Chiang Mai ben, speelt de gelijknamige ploeg, ook wel de Lanna Tigers genoemd, de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Kasetsart. Kasetsart is een van de vele ploegen uit de Thaise hoofdstad Bangkok. De wedstrijd wordt gespeeld in het 700th Anniversary Stadium, een Olympisch stadion dat destijds gebouwd werd voor de Southeast Asian Games en plaats biedt aan 25.000 toeschouwers.

Enkele uren voor de aftrap besluiten we alvast af te zakken naar het stadion om er de sfeer op te snuiven en ons alvast te goed te doen aan enkele biertjes en Thaise snacks. Eenmaal aangekomen, gaan we naar de ticketcounter om een kaartje te halen voor de hoofdtribune. Een kaartje kost honderdtwintig bath, wat omgerekend ongeveer drie euro is. Terwijl we onze eerste biertjes nuttigen – geserveerd in een grote beker met ijs, een rietje en plastic zakje – zie ik redelijk wat locals opduiken met een shirtje van Chiang Mai aan, waarop ik een van hen aanspreek en vraag waar ik zo’n shirtje aan kan schaffen.

In gebrekkig Engels probeert de man me duidelijk te maken dat ik naast de hoofdingang terecht kan, waar ze een geïmproviseerde clubshop hebben opgezet. Wat direct opvalt: recht tegenover de Chiang Mai clubshop staat een klein tafeltje waar je ook shirts van het uitteam kunt kopen. We besluiten het te houden bij een aandenken van de thuisploeg. Mijn maat koopt een sjaal, terwijl ik een officieel shirt van Chiang Mai koop. Het kost me 499 bath, omgerekend ongeveer dertien euro. Enkele biertjes later is het dan alweer tijd om onze plaats op de tribune op te zoeken.

Het wordt snel duidelijk dat de bevolking van Chiang Mai niet storm loopt voor de lokale voetbalploeg. Ondanks de povere opkomst heerst er toch een leuk sfeertje in het stadion. In drie verschillende vakken zijn sfeergroepen van de thuisploeg actief, die hun best doen om er een leuk avondje van te maken. We worden getrakteerd op een leuke pot voetbal. Het niveau ligt niet bijster hoog, maar nog voor de rust staat het 2-0 voor de thuisploeg. De 1-0 valt na een leuke combinatie en een pegel in de winkelhaak van net buiten de zestien meter. Een aantal minuten later staat de 2-0 op het scorebord na een goede voorzet vanaf de linkerflank die stevig binnen wordt gekopt door een Chiang Mai speler. Kasetsart komt er in het vervolg van de wedstrijd niet meer aan te pas en Chiang Mai speelt de wedstrijd goed uit. De stemming in het stadion is opperbest en na het laatste fluitsignaal volgt er nog een klein feestje met het thuispubliek.

Het niveau van de wedstrijd lag niet al te hoog en het stadion zat allesbehalve tot de nok gevuld, maar dat deerde niet. Goedkope tickets en biertjes, fijn gezelschap en een gezellig sfeertje zorgden ervoor dat het toch een leuke voetbalavond werd. Een aangename kennismaking met het Thaise voetbal.

Heb jij, net als Staantribune-volger Arno Deheegher, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.