In de nieuwe Staantribune staat een uitgebreid artikel over de derby van Groesbeek. Redacteur Dave Aalbers was bij de laatste editie. Een voorproefje:

De Treffers werd tien jaar eerder opgericht dan dorpsgenoot Achilles ’29. In 1919 zagen de roodzwarten het levenslicht dankzij een groepje arbeidersjongens. In de kern waren het de arbeiders tegenover de dorpelingen (‘die dérpse‘) van Achilles. Beide clubs groeiden uit tot grootmachten in het amateurvoetbal. Een logisch gevolg hiervan is dat het eerste elftal niet meer kan worden gevuld met jongens uit het dorp, zoals vroeger.

Bij de eerste derby van het seizoen 2017-2018 wordt in ieder geval duidelijk dat het de beleving voor de toeschouwers niet anders maakt. Aan beide kanten spelen praktisch geen échte Groesbekers meer, maar het is stampvol op sportpark De Heikant. Willie Willems, assistent-trainer van De Treffers en tevens clubicoon, onderstreept dat er wat dat betreft een hoop is veranderd. Willems was een tijdje hoofdcoach, interim-trainer en speelde in het verleden van zijn zesde tot zijn 32ste bij De Treffers. Tegenwoordig is hij de rechterhand van hoofdcoach Anton Janssen. Ja precies, de man die in 1988 namens PSV in de Europa Cup I-finale tegen Benfica de laatste strafschop binnenschoot. Met hem heeft de Groesbeekse club een prima boegbeeld. 

“Vroeger kende iedereen elkaar persoonlijk”, verklaart assistent-trainer Willems. “Dat was een extra motivatie om niet te verliezen. Dan ging je heel ver om dat te voorkomen. Nu zijn het bijna geen jongens uit het dorp, maar hierdoor leeft de derby absoluut niet minder bij de mensen. Een week voor de wedstrijd gaat het in mijn winkel nergens anders over. Zo zijn er ook nog steeds supporters die niet komen kijken. De spanning wordt te groot en ze willen daar niet naartoe”, wijst Willems naar sportpark De Heikant. “Andersom zijn er ook Achilles-supporters die niet bij ons op het sportpark verschijnen.”

“Als je verloor, was je daar een paar dagen ziek van. Echt ziek”, vervolgt Willems. “Als je onderuit ging, dan deed dat écht iets met je. Dat waren de pijnlijkste nederlagen die je kon bedenken.”

Hoe er wordt gewonnen doet er – zoals in praktisch elke derby – niet toe. “De schoonheidsprijs is niet belangrijk. Qua niveau zijn de wedstrijden vaak een stuk minder goed, maar als je de derby wint, is er geen haan die daarnaar kraait.”

Lees het hele artikel over de Groesbeekse derby, geschreven door redacteur Dave Aalbers, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat PSV de Europa Cup I won. Staantribune-redacteur Stijn Slaats schreef een persoonlijk verhaal over 1988, hét succesjaar van de Eindhovenaren. Hans van Breukelen, de held van de finale tegen Benfica, en aanvoerder Eric Gerets staan op de cover van Staantribune nummer 16. Een voorproefje in elf seconden:

Verder bezochten wij voor dit eerste nummer van de vierde jaargang onder meer Sheffield FC, de oudste voetbalclub ter wereld, Jan Boskamp in België en 1860 München, dat eindelijk weer speelt in het vertrouwde Stadion an der Grünwalder Straße. Ook maakten we portretten van voetbalstad Parijs en het Russische Kaliningrad, een van de speelsteden van het WK dit jaar. In eigen land ging Menno Pot met rapper Sticks mee naar een wedstrijd van diens favoriete club, PEC Zwolle.

Verder onder meer: 
– Interview met Jeroen Verhoeven, oud-keeper van onder meer RKC en FC Volendam
– Jeunesse d’Esch, het Juventus van Luxemburg
– Een eerbetoon aan Mister Feyenoord, Coen Moulijn 
– Nieuwe rubriek: ‘De Verzamelaar’, dit keer over bijzondere wedstrijdposters
– Interview met de ‘Vogelman’ van Vitesse
– Voetbal & Muziek: TOP Oss
– Marco van Basten
– Streetart van Kamp Seedorf
en de gebruikelijke rubrieken, zoals de column van Frank Heinen, de Top 5 (over verslaafde voetballers), Het Shirt (Nantes) en schitterende fotoreportages!

Bestel Staantribune #16 nu in de webshop!