gtfcEerder in dit seizoen ging Bryan Winship samen met zijn dochter en moeder naar de uitwedstrijd tegen Forest Green Rovers om zijn club Grimsby Town aan te moedigen. Het leek Winship wel leuk om een opblaasbare voetbal mee te nemen. Het eindigde anders dan hij had verwacht, want na afloop van de wedstrijd was de Grimsby-supporter ineens wereldberoemd dankzij social media. Een foto waarop een steward hem hardhandig wurgt, ging snel de wereld over. Het was het startsein voor zijn medesupporters om, als steunbetuiging aan Winship, voortaan iedere uitwedstrijd iets geks te doen. Die solidariteit is inmiddels overgeslagen op de spelers en kan er, gek genoeg, voor zorgen dat Grimsby wellicht binnenkort promoveert.
Pictures by Duncan Young, 07-02-2015. SPORTS. Forest Green V Grimsby Town.
Het is begin februari en de wedstrijd tussen de subtoppers Forest Green Rovers en Grimsby Town in de Conference, de Engelse vijfde divisie, is niet best. Hét sein voor Bryan Winship om zijn opblaasbare voetbal op te blazen om wat leven in de brouwerij te krijgen. Een steward van het type ‘Thuis niets te vertellen, zelfs niet over zijn hond’ komt naar hem toe en zegt dat hij moet stoppen. Winship, die wel vaker zijn opblaasbare voetbal meeneemt naar wedstrijden, gelooft zijn oren niet en gaat door met blazen. Even later staan er zes stewards om hem heen. Een van hen pakt hem in een wurggreep en trekt hem mee aan zijn hoofd. Zijn dochter (15) en moeder (71) weten niet wat ze moeten doen, want de andere vijf overijverige stewards schermen hun collega goed af. Gelukkig maakt iemand een foto (zie hierboven) en lijken de stewards niet weg te komen met hun agressieve gedrag.

Grimsby verliest van Forest Green, net zoals de week erop tegen Bristol Rovers, en de titelstrijd lijkt over voor The Mariners. De volgende wedstrijd is uit bij koploper Barnet. Als steunbetuiging aan Winship nemen veel fans van Grimsby opblaasbare spullen mee. Ook Barnet heeft ingehuurde mannetjes van een beveiligingsbedrijf, wiens doel het lijkt om de sfeer zo veel mogelijk te verzieken. De Barnet-stewards proberen de spullen af te pakken, maar het lukt ze niet, omdat het er eenvoudigweg te veel zijn. Als wraak wordt een supporter gearresteerd, omdat een steward zegt te zijn geraakt door diens opblaasbare haai. Grimsby wint verrassend met 1-3 en behoudt daarmee een waterkansje op de titel.

De opblaasbare palmbomen, haaien en seksschapen hebben echter een positief effect op de ploeg. Grimsby-fan Dean Campbell roept zijn mede-supporters daarom op om de volgende wedstrijd weer iets ludieks te doen. Hij wil dat iedereen een pruik opzet naar Woking. #Wigsatwoking wordt de actie genoemd op Twitter.Grimsby Dean CampbellOok bij Woking wordt gewonnen en na afloop lopen de Grimsby-spelers rond met pruiken op hun hoofd en vieren ze feest met de fans.Grimsby WigsatWokinggrimsbyEen week later moet Grimsby naar Chester. Dankzij de hashtag #jestersatchester reizen veel Mariners met een narrenmuts af naar Deva Stadium. Het verkleed meereizen wordt een hype.

Gisteren waren er maar liefst 2.500 supporters meegereisd naar Alferton. Dit keer was het thema was #fancydressatalfreton. Sinds de intrede van opblaasbare pinguïns, bananen en stoelen tegen Barnet heeft Grimsby Town acht van de tien wedstrijden gewonnen en werden er 26 punten gepakt.

Grimsby at Alfreton 2

Grimsby at Alfreton 1In 1988 maakte Ruud Gullit van de bobo’s een gezamenlijke vijand en het Nederlands elftal won het EK. Het lijkt erop dat de agressieve stewards bij Forest Green eenzelfde rol krijgen als de Oranje-bobo’s destijds, want zij hebben ervoor gezorgd dat spelers en supporters van Grimsby nu een eenheid vormen. Dat zou zomaar kunnen eindigen in een titel en promotie naar League Two. Met nog drie wedstrijden te gaan is de achterstand van Grimsby op Barnet geslonken van twaalf naar drie punten. Mocht Grimsby de titel niet pakken, dan heeft de club nog een kans in de play-offs. De supporters laten de speciale thema’s in ieder geval niet los, want ze lijken een garantie op succes. Ik ben benieuwd waarmee de Mariners over twee weken komen, bij de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Southport.

Grimsby stand na wedstrijd tegen Alfreton

Grimsby WigsatWoking4

Grimsby WigsatWoking3

Grimsby v Barnet

Grimsby JestersatChester