De derde en laatste druk van het boek Van Middlesbrough naar Millwall is uit! Je kunt het succesvolle boek van Joris van de Wier nu ontvangen als welkomstgeschenk als je abonnee wordt van Staantribune. Een voorproefje over Grimsby Town:

Grimsby Town wordt door veel mensen in Engeland gezien als een vreemde club met vreemde supporters, spelend in een vreemde stad. En zeker vanuit Zuid-Engeland wordt het gezien als een helse reis. Nog net niet zo mythisch als away naar Hartlepool United, maar wel als een uitwedstrijd die alleen wordt gedaan door échte supporters. Om in Cleethorpes te komen, moet je een uur binnendoor rijden door een naargeestig landschap langs nog naargeesterige steden als Brigg, Ulceby, Immingham en Stallingborough.

Over een uitwedstrijd naar Grimsby Town heb ik ooit een fantastisch stukje gelezen van Han van Eijden, een fanatieke Engeland-vincker uit de jaren tachtig en negentig, die tegenwoordig alweer vijftien jaar in Egypte woont. In een artikel op het verdwenen forum Phoenix92 beschrijft hij een uitwedstrijd van Plymouth Argyle naar Grimsby op een koude dinsdagavond:

“De away support heeft een helse motorway struggle achter de rug. Een poolreis. De getrouwen van Plymouth Argyle zijn tien uur onderweg geweest om een onmogelijke afstand te overbruggen. Het is véél verder dan Utrecht-Parijs. Hen wacht de geseling van ziedende natte sneeuw op het uitvak van Blundell Park. De Noordzee buldert op driehonderd meter afstand en zwiept met windkracht acht de hemelelementen in het gelaat. De onoverdekte terracing scheidt gestaalde mannen van overdekte tractorzitjeszitters. Het koude beton van de staanplaatsen trekt als rising damp via de benen naar de hartkamers- en boezems om er koelcellen van te maken. De bloedsomloop is een ijzige bobsleebaan. Aanmoedigingen, verworden tot gekristalliseerde tekstballonnen bij het verlaten van paars aangelopen lippen, ijlen ongehoord weg in de meedogenloze tegenwind. Driehonderd man, als een arctisch panopticum; als een gebeeldhouwd stilleven op een onoverdekte away terracing on a Tuesday night. Grimsby Town tegen Plymouth Argyle. Plymouth verliest in de laatste minuut door een eigen doelpunt. 1-0 op Blundell Park, Cleethorpes. De home support spoedt zich in de horizontale natte sneeuw naar huis en pub. Vijf minuten vandaan van de kachel of van lauw, bruin bier zonder schuimkraag van de tap. De away support van Plymouth Argyle wordt met pikhouwelen losgebikt van de ijzige terracing. Het is inmiddels 9:45 pm in Cleethorpes. De lichtmasten zijn gedoofd en de Noordzee brult natte sneeuw. Sneeuwschuivers trekken een grillige lijn tussen Cleethorpes en Plymouth. De motorway verwaait en verijzelt. Grimsby Town on a Tuesday night. Het is woensdagochtend. Driehonderd mannen van staal hebben on a Tuesday night onoverdekte terracing in Cleethorpes getrotseerd en komen aan in Plymouth. Het is 6:45 am. Het is koud in Plymouth. De Atlantische Oceaan beukt Plymouth. De helden zijn thuis.”

Het stuk hierboven is zó herkenbaar. Tijdens alle drie mijn bezoeken aan Blundell Park was het ijskoud en liet de zon zich niet zien. Alles was een grijze massa: de lucht, de zee, de boulevard en de huizen. De naargeestigheid droop werkelijk overal vanaf. Voor mij is een bezoek aan Grimsby Town de ultieme ‘Engelandervaring’. Geen club komt meer in de buurt van hoe het ooit was. Carlisle United en Portsmouth komen dichtbij, maar die spelen dan weer allebei in een net iets te leuke stad. Daar kun je ook met je vriendin of vrouw een dagje naartoe, terwijl voetbal de enige reden is om naar Grimsby te gaan. Het heeft voor de rest echt niets aansprekends, maar juist daarom ervaar je hier veel meer het echte Engeland dan bijvoorbeeld in Londen. Je hoort weleens het cliché dat voetbal het enige is dat mensen hebben, en dat klopt in Grimsby.

Ontvang het boek Van Middlesbrough naar Millwall (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop) nu als welkomstgeschenk als je lid wordt van Staantribune. Of bestel het boek nu voordelig in combinatie met Staantribune #12 (Engeland Special).