Heb jij, net als Staantribune-volger Thomas Roode, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

“Zullen we naar Brentford?” Het was eigenlijk geen vraag maar eerder een mededeling. De andere helft van Voetbalprullaria moest dan maar meehobbelen. “Waarom moeten we daar eigenlijk heen?” “Ja het wordt ooit gesloopt en bier op elke hoek.” Goed verhaal. Lekker kort.

Brentford FC, alias The Bees, afkomstig uit wat tegenwoordig meer een wijk van London is dan een dorpje. Opgericht in 1889 door een roeiclubje dat iets zocht voor de winter. De leden konden kiezen tussen rugby en voetbal. Duidelijk mag zijn welke gewonnen heeft. Het in het Championship spelende Brentford is het Walhalla van menig groundhopper en dus ook een bestemming die al een tijdje hoog op het verlanglijstje van de Voetbalprullaria-redactie stond.

Dat het openbaar vervoer in Londen niet altijd goed geregeld is, merkten we aan den lijve na aankomst in Londen. Zo weten we nu voor de rest van ons leven dat je beter naar Winter Wonderland kunt lopen dan de metro te pakken. Wij moesten op een haast Japanse manier in de overvolle metro geduwd worden. Eindelijk bij het eindstation gekomen moesten we met een ongemakkelijk snel tempo door de wijk Brentford snelwandelen, turbosnel inchecken in ons hotel en vervolgens weer door te snelwandelen naar Griffin Park, de bestemming van onze reis.

Brentford FC - Griffin Park - Groundhop

Griffin Park is een leuk, klein stadionnetje dat (hoewel het in een wereldstad gevestigd is) de sfeer van een dorpsclub ademt. De piepkleine toegangspoortjes, de kleine tribunes en de ongecompliceerde sfeer… het was een verademing om exact twee minuten voor de aftrap te gaan zitten. We zaten letterlijk op grasniveau. Als je zin hebt, kan je zomaar de kuit van Ryan – the Ginger Pirlo – Woods aanraken. Kun je nagaan! Met een dubbel gevoel lieten we de vele karakteristieke kenmerken van dit stadion op ons inwerken. Over niet al te lange tijd zal Brentford FC gaan spelen in het Brentford Community Stadium, een spiksplinternieuw stadion zo’n twee kilometer verderop. Eeuwig zonde, omdat alles wat een voetbalromanticus bedenkt wanneer hij de woorden ‘Engels voetbal’ hoort, samenkomt in Griffin Park.

De tegenstander van Brentford FC is Birmingham City, bijgenaamd The Blues. De tweede club van Birmingham heeft zich in de subtop genesteld door af en toe te winnen, soms te verliezen en vooral vaak gelijk te spelen (op moment van bezoek: zeven keer in zeventien wedstrijden). Brentford FC is in de aanloop naar deze wedstrijd aan een teleurstellende reeks bezig. Van de afgelopen tien wedstrijden werden er drie gewonnen. Vooral de thuisnederlaag tegen aartsrivaal Fulham twee weken eerder moet pijn hebben gedaan.

Brentford FC - Griffin Park - Groundhop

Het wedstrijdverloop is in één woord spectaculair te noemen. Het is rennen, draven en vliegen in de hoogste snelheid. Geen moment is er tijd voor een balletje breed of terugspelen op de keeper. De bal wordt in hoge snelheid naar voren gespeeld, waar fysiek sterke spelers mannelijke duels uitvechten voor balbezit. Het is met recht sneltreinvoetbal, waarin Brentford FC over het algemeen het sterkst is. Het is dan ook geheel tegen de verhouding in wanneer Birmingham City in de veertiende minuut een penalty krijgt. Clayton Donaldson neemt plaats achter de bal en maakt geen fout: 0-1. Dit zorgt ervoor dat Brentford alleen maar harder gaat drukken, maar tot grote kansen leidt het niet.

Uiteraard tot grote frustratie van een fan achter ons met een stem als een brandalarm. Zijn steeds bozer klinkende uitroepen stellen onze trommelvliezen danig op de proef. Sowieso zitten we in een internationaal gedeelte van het stadion. Achter ons zitten Amerikanen, naast ons een stel Denen (speciaal voor Andreas Bjelland en spits Lasse Vibe) en weer verderop een groepje Nederlanders (ontdekt toen ze “dat was een zieke actie” tegen elkaar riepen). Het is duidelijk dat Griffin Park een geliefde bestemming is voor groundhoppers.

Brentford FC - Griffin Park - Groundhop

In de tweede helft vindt Birmingham City het wel mooi geweest en is men vooral bezig met het verdedigen van de voorsprong. Brentford FC gaat steeds meer drukken, maar het is uiteindelijk Birmingham City dat het eerstvolgende doelpunt maakt. Een doorgekopte vrije trap komt voor de voeten van Ryan Shotton, die bal van dichtbij kan inschieten. Maar met nog een klein half uur te spelen kan het nog, lijken ze te denken. Een kwartier later krijgen ze hun welverdiende beloning. Een voorzet van Josh Clarke komt op het hoofd van de toch niet heel lange Scott Hogan en die kopt raak: 1-2. Nog een kwartier te gaan. De spanning wordt haast ondraaglijk terwijl The Bees met de moed der wanhoop doorvechten. Vijf minuten voor tijd lijkt het wonder te gebeuren, maar de treffer van Scott Hogan wordt afgekeurd wegens buitenspel. Deze tegenvaller lijkt een beetje de wind uit de zeilen van Brentford te halen en de wedstrijd eindigt in een voor The Bees teleurstellende 1-2.

Ondanks de thuisnederlaag is de wedstrijd een genot om te zien voor de neutrale toeschouwer. Ook het constante gezang van de Birmingham City-fans werkt sfeerverhogend. Tevreden lopen we weer de poorten door naar buiten. Tevreden omdat we dit prachtige stadionnetje hebben bezocht vóór de onvermijdelijke sloop. Griffin Park is het soort stadion waarvoor je naar het stadion komt. Zelfs als de wedstrijd niet om aan te zien is, dan nog heb je dankzij de sfeer en de omgeving een prachtige avond.

Brentford FC - Griffin Park - Groundhop

Onze eerste stop is de The New Inn, waar we een gezellige sfeer aantreffen en dankbaar op de bank ploffen terwijl op de tv’s een veelvoud aan verschillende sporten getoond wordt. We raken aan de klets met de Ierse pubbezoekers en vergeten vooral dankzij de gratis kippenvleugeltjes (!) de tijd. En voordat je het weet, is de pub dan officieel dicht. Of nou ja, officieel… eigenlijk gaan alleen de gordijntjes dicht en de deur op slot, maar de tap blijft open. We kunnen nog kijken of een van de andere pubs open is… maar gemakzuchtig vinden we het wel genoeg en grinniken om onze gefaalde plannen. We nemen nog een pint en gaan we nog eens lekker kijken naar de zoveelste herhaling van Swansea City – Crystal Palace, dat in een waar doelpuntenfestijn (5-4) is geëindigd.

Heb jij, net als Staantribune-volger Thomas Roode, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.