‘Meer voetbalfans in aanraking met politie’, kopte het ANP vorige week naar aanleiding van het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV), dat ook in seizoen 2013-2014 incidenten en aanhoudingen rond het voetbal heeft geturfd. Het aantal aanhoudingen was immers gestegen van 675 naar 704, dus dat was volgens het persbureau het grootste nieuws. Toch is het ook één van de weinige negatieve conclusies die kunnen worden getrokken uit het jaarverslag.

Het CIV stelt in het rapport meermaals letterlijk dat niet al te veel conclusies kunnen worden getrokken uit de cijfers, vooral omdat het aantal wedstrijden door de uitbreiding van de eerste divisie groter is. Wie dan ook wat beter naar de cijfers kijkt ziet dat het aantal aanhoudingen per wedstrijd is gedaald. Het aantal wedstrijden (plus 13%) steeg namelijk harder dan het aantal aanhoudingen (plus 4%), waardoor het aantal aanhoudingen per duel daalde 0,93 naar 0,86. Die nuance ontbreekt in bijna alle berichten over het CIV-rapport, net als de bredere context waarin het rapport moet worden gezien. 704 aanhoudingen op ruim 7 miljoen bezoekers betekent dat 0,01% van de bezoekers afgelopen seizoen is aangehouden. Een nauwelijks waarneembare rimpeling in het voetbalseizoen, laat staan de Nederlandse maatschappij.Jaaroverzicht CIV 2013-2014

Een vergelijkbaar ANP-bericht over muziekfestival Lowlands begint heel anders. “Vrijwel alle 55.000 bezoekers van muziekfestival Lowlands gedroegen zich dit jaar keurig”, is de opening van het luchtige artikeltje waarin 111 aanhoudingen voor met name zakkenrollen en drugsbezit worden gemeld. Een percentage van 0,2% is inderdaad weinig opzienbarend en duidt op een gezellig weekend zonder al te veel wanklanken, maar waarom wordt dit dan niet ook gezegd over het voetbalseizoen?

Als Lowlands-gangers zich net zo zouden gedragen als voetbalsupporters zouden er nog geen 6 festivalgangers worden aangehouden. Als voetbalsupporters zich zo zouden gedragen als Lowlands-gangers, werden jaarlijks in en rond de stadions 14.000 mensen aangehouden; bijna twintig keer zoveel als nu. Ook veel andere festivals, uitgaansgebieden en diverse grote evenementen zouden jaloers zijn op een aanhoudingspercentage van 0,01%; 1 aanhouding op 10.000 mensen, het is voor de politie in veel steden op zaterdagavond niet meer dan een droom.

Kort voor het CIV-verslag werd in Engeland een vergelijkbaar rapport gepresenteerd. In tegenstelling tot een jaar eerder daalde het aantal incidenten en in tegenstelling tot een jaar eerder werd aan het bericht nauwelijks aandacht besteed in de media. In het Engeland van buitenproportioneel hoge straffen en torenhoge kaartprijzen, maar wel altijd vrij vervoer en vriendelijk ingerichte stadions en uitvakken, is het aantal aanhoudingen met 0,006% nog een stuk lager dan in Nederland. Op 38 miljoen voetbalbezoekers werden slechts 2273 aanhoudingen verricht bij de nationale en internationale wedstrijden van alle 92 profclubs in seizoen 2013-2014.

Het CIV-rapport schetst verder weer een somber beeld van het voetballandschap. Niet zozeer vanwege het gedrag van de supporters, maar meer vanwege het gedrag van de autoriteiten. Het aantal combi’s rijst nog altijd de pan uit en is weer eens gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook de politie-inzet kon niet worden teruggedrongen, terwijl iedereen die wel eens een wedstrijd bezoekt toch wekelijks tientallen dienders kan aanwijzen die hun tijd en ons geld beter hadden kunnen besteden. Zolang beeldvorming het beleid blijft bepalen en cijfers niet in hun context worden gezien, lijkt hierin voorlopig niets te veranderen.