Omdat Hartlepool United en Newport County komende zaterdag in een echte ‘That Final Day’ gaan uitmaken wie het profvoetbal vaarwel moet zeggen, volgt Staantribune de twee clubs deze week. Gisteren een stuk over de Monkeyhangers van Hartlepool United, vandaag is Newport County aan de beurt. De club die ooit een geweldig shirt had.

Sommige shirts zijn zo fout, dat ze goed worden. Denk aan het regenboogshirt van VFL Bochum, het Willem II-uitshirt in de Interpolis-kleuren en het shirt van Hull City in tijgermotief. Een tenue dat zeker in dat rijtje past, is dat van Newport County uit 2004. De club uit Zuid-Wales had destijds een shirt met een gouden ketting waaraan het logo hing. Dat dankte Newport County aan de sponsor: Goldie Lookin Chain, een rapgroep uit Newport. De rappers waren supporters van de club en wilden graag wat terugdoen voor Newport County.

Omdat het shirt alleen was bedoeld voor bekerwedstrijden en Newport County niet zo sterk was in cupduels, is het opvallende tenue maar in twee wedstrijden gedragen. Ondanks dat heeft het shirt een legendarische status bereikt onder de fans van zowel de club als de rapgroep.

Het shirt is bedoeld als een over the top grap, want Goldie Lookin Chain neemt zichzelf ook niet zo serieus. Het is eigenlijk een parodiegroep in de geest van Ali G. Ze gedragen zich als de grootste randgroepjongeren van Newport en rappen daarover, maar allemaal met een knipoog. Vooral de grootspraak van Amerikaanse rappers wordt vaak op de hak genomen. Ik blijf hopen dat Goldie Lookin Chain nog een keer besluit om de club te sponsoren, want zo’n shirt zou echt schitterend zijn.