Tussen sommige voetbalclubs bestaan vriendschapsbanden. Een van de meest opvallende is die tussen FC Twente en de kleine Schotse club Stranraer. Al jarenlang reizen supporters over en weer, maar ditmaal stuurde de Enschedese club het eerste elftal naar het onooglijke stadje.

Vandaag zijn er honderden Tukkers in Stranraer. Vanwege de oefenwedstrijd Stranraer – FC Twente, maar nog meer vanwege de bijzondere band tussen de stad en de Enschedese club. De reden van deze diepe vriendschapsband is Dennis van Unen. Deze supporter van FC Twente kreeg in 2006, een dag nadat zijn dochtertje Nienke was geboren, te horen dat hij huidkanker had en binnen een paar maanden zou sterven. Sommige mensen gaan dan in zak en as zitten, maar Van Unen wilde deze kostbare tijd benutten om nog even alles uit het leven te halen. Hij dacht na wat hij nog echt een keer zou willen en dat was de Old Firm tussen Celtic en Rangers bezoeken.

Dat was het sein voor Van Unens voetbalvrienden van Enschedese Boys 10 om op kaartenjacht te gaan. Zij wilden graag de laatste wens van hun Buffelkoning, de bijnaam van de technisch niet zo verfijnde Van Unen, in vervulling laten gaan. Via via kwamen de Tukkers aan een kaartje. FC Twente-fan Bert Mirra kent namelijk Ad Verdonk van FC Utrecht. En toevallig had de broer van Rita Verdonk een Schotse vriend uit Stranraer: Jim McKie, die ooit FC Utrecht had aangeschreven omdat hij graag een shirt wilde van zijn idool Michael Mols. Deze McKie was een fanatieke aanhanger van Rangers en stelde zonder lang na te denken zijn ticket voor Rangers – Celtic beschikbaar aan Van Unen.

Eenmaal in Schotland werden Van Unen en zijn vriendin opgevangen door McKie en James Hilton, buurman van McKie en supporter van Celtic. Pas in Glasgow hoorden de twee Schotten dat Van Unen ongeneeslijk ziek was en dat Rangers – Celtic bezoeken zijn laatste wens was. De Tukker werd meegenomen naar Celtic Park, Hampden Park en Ibrox. Hij bezocht pubs en werd dronken. Voor even was de dodelijke ziekte ver weg.

Dennis stierf in maart 2007 op 33-jarige leeftijd. Jim en James waren allebei aanwezig bij de begrafenis in Enschede. De vriendschap tussen de twee Schotten en de Tukkers is altijd gebleven. Het zorgde in 2011 voor de oprichting van een supportersclub van FC Twente in Stranraer, in 2013 en 2015 voor een ‘Red Day in Stranraer’ waar de Enschedese club clinics gaf en vandaag voor een heuse oefenwedstrijd tussen Stranraer en FC Twente.

Lees het hele artikel van redacteur Joris van de Wier in de nieuwe Staantribune. Verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België!

Bekijk hier een voorproefje van het nieuwe magazine in elf seconden:

Op de cover van Staantribune nummer 14 staat oud-Ajacied Jari Litmanen. Staantribune-redacteur Eric de Jager heeft een persoonlijk verhaal geschreven over zijn ontmoetingen met de zowel binnen als buiten het veld bijzondere Fin. 

Verder in Staantribune nummer 14:
– Bohemians – Shamrock Rovers, de laatste keer in Dalymount Park
– John Bosman over de Bom tegen Cyprus
– Napoli – FC Utrecht
– De Eeuwige Derby van Sofia
– Paul Gascoigne bij Lazio Roma
– Voetbal in Bolivia
– Johan Cruijff
– Een bijzonder shirt van NEC Nijmegen
– Voetbalcultuur van Kazachstan
– Reportage Royal Antwerp
– Afscheid van Estadio Vicente Calderón
– Reportage Vorskla Poltava (Oekraïne)
– Het Amerikaanse avontuur van ADO
– Voetbal = Kunst: Barry Pirovano
en nog veel meer!

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (ter waarde van €14,95, ook verkrijgbaar in  de webshop)
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.