‘Go Ahead is niet te kraken, Go Ahead krijg je niet klein.
Wie ons ploegje in wil maken, moet van goede huize zijn.’

Clubliederen zijn per definitie optimistisch gestemd. In het ene lied wordt dat wat origineler verwoord dan in het ander. Je kunt natuurlijk zingen over bekers en kampioen worden, maar je kunt ook even laten merken dat er met jouw club niet valt te sollen: wij zijn niet te kraken. Een groepje supporters van Go Ahead Eagles met hart voor historie besloot een stichting op te richten met die naam. Doel van de Stichting Niet te Kraken is om een mooie collectie omtrent de historie van Go Ahead tentoon te stellen in een museum. De club heeft toegezegd dat dat museum ruimte krijgt in de vernieuwde Adelaarshorst. Een middag op bezoek bij de mannen achter Niet te Kraken is een garantie voor een stortvloed aan weetjes, feitjes, curiositeiten en gastvrijheid.

08 ntk

Edgar Overmeen, bestuurslid commerciële zaken van de stichting, is vooral gefascineerd door de vroegste historie van de club en is tegelijkertijd verantwoordelijk voor de social media accounts. Voorzitter Herman Starink is wars van die moderniteiten, maar daarom niet minder begaan met de club. Zo draagt iedereen zijn eigen steentje bij aan Niet te Kraken. Dankzij de social media krijgt de stichting de nodige bekendheid.

Zo doken er een tijdje geleden bewegende beelden uit 1922 op van een wedstrijd. Overmeen: “We kregen dat materiaal van iemand die een collectie van oude speelfilms heeft. Blijkbaar was dit materiaal als een soort pauzefilmpje gebruikt. Onze bekendheid heeft ervoor gezorgd dat we dit een paar weken geleden op internet konden presenteren. Prachtig om het toenmalige stadion ook eens op bewegende beelden te zien.”

Aanraakbare historie
Er worden wat kasten open getrokken. Rijen prachtig geordende ordners worden zichtbaar, met de klassieke krantenknipsels, in perfecte staat. Programmaboekjes liggen in dozen, compleet met kneuterige vormgeving en advertenties voor sexshops. En shirts, veel shirts. Een compleet tenue uit de jaren tachtig, met zo’n piepklein Adidas-broekje en verschoten kousen. Een shirt waarin Cees van Kooten één van zijn negen interlands speelde. Of het shirt van de veel te vroeg overleden Hans Witteveen. Het is onmogelijk de aandrang te onderdrukken: je wilt ze allemaal even aanraken.

01 ntk

02 ntk

03 ntk

04 ntk

05 ntk

In een plastic hoesje zit een stapeltje ansichtkaarten. Gericht aan Leo Halle, de legendarische keeper van Go Ahead. Eén ervan is wel heel bijzonder: een ansicht vanuit Engeland van de selectie van het Nederlands Elftal. Poststempel 29 november 1946. Die hadden twee dagen eerder met 8-2 verloren van Engeland. Toch kreeg Leo Halle ‘De beste groeten’ van Kick Smit. Ook een krabbel van Faas Wilkes is te ontcijferen. De kaart werd bezorgd op Hof van Colmschate 25. Een tijdje later staan we voor dat huis, nog geen honderd meter van de ingang van De Adelaarshorst. Je vraagt je af of de bewoners iets van hun voorganger weten.

06 ntk

07 ntk

Het dak op
Ondergetekende is liefhebber van rare hoekjes en afwijkende bouwsels binnen stadions. Bij het maken van de afspraak was dus al voorzichtig geïnformeerd naar de mogelijkheid om de televisiehokjes op het dak van de hoofdtribune van dichtbij te kunnen bekijken. Of het interieur van de kassahokjes in de beroemde muur. Het eerste lukte, voor het tweede verzoek moeten de sleutels nog ergens opduiken. Minstens één van de televisiehokjes zal gespaard worden bij de sloop van de hoofdtribune. Dat hebben de cultuurbewakers van Niet te Kraken al bedongen: het hokje zal straks te bewonderen zijn in het museum.

Op het dak staand, met een geweldig uitzicht over het stadion, de lichtmasten en de aangrenzende wijk, hóór je de tv-mannetjes vloeken dat ze in dergelijke omstandigheden hun werk moeten doen. Ze moeten natuurlijk niet zeuren, maar een lichte vorm van begrip is wel op te brengen. In de winter zit je in de snijdende wind. En als het wat warmer wordt, word je geroosterd. Toch is het zonde dat dit gaat verdwijnen, een beetje afzien hoort erbij.

09 ntk

10 ntk

11 ntk

12 ntk

13 ntk

14 ntk

15 ntk

16 ntk

17 ntk

18 ntk

19 ntk

Comeback
Marc Overmars startte zijn carrière in De Adelaarshorst en sloot die daar ook af. Het was een vreemde en enigszins onderbelichte comeback. Overmars was wegens knieproblemen al lang gestopt bij FC Barcelona, toen hij enige jaren later in de afscheidswedstrijd van Jaap Stam (uitgerekend in Zwolle) een dusdanig goede indruk maakte dat hij besloot tot een comeback. Bij de Eagles uiteraard. Hij speelde nog 24 wedstrijden, meer dan in zijn eerste periode, maar kon geen potten meer breken. “Zonder hem hadden we evenveel punten gehaald waarschijnlijk”, aldus Starink. Na zijn actieve carrière zette Overmars zich buiten het veld in voor zijn Eagles. Dat ging hem uitstekend af. De familie Overmars is nog geregeld vertegenwoordigd in het stadion.

20 ntk

21 ntk

22 ntk

23 ntk

24 ntk

25 ntk

26 ntk

27 ntk

28 ntk

De muur
Deze zomer, pal na de laatste competitiewedstrijd (Overmeen: “Als we nacompetitie moeten spelen, heeft de club een probleem”), begint de transformatie van De Adelaarshorst. De hoofdtribune en de Leo Halle Tribune gaan plaats maken voor nieuwbouw. Gelukkig is er ontworpen met oog voor voetbalsfeer. “We zijn met de architect naar Fulham geweest”, zegt Overmeen. “Craven Cottage is natuurlijk een fantastisch stadion, dat heeft als inspiratie gediend.” Er is zelfs gedacht aan een gable (door sommige mensen ook wel ‘puntdakje’ genoemd) op het aflopende dak. “Dat aflopende dak is beter voor het geluid vanaf de tribunes.” De beroemde stadionmuur in de Vetkampstraat blijft in zijn geheel staan, is het plan. De muur behoeft wel wat aandacht, want het hout van de kassahuisjes is rot en het beton brokkelt af.

Aan goede wil en clubliefde ontbreekt het in ieder geval niet in Deventer. Bij het vertrek valt het oog op een trapveldje met een tribunetje. De zijkanten zijn rood-geel geschilderd, aan de binnenkant is een fraaie schildering te zien. Met onder anderen het elftal dat onder dr. Fadrhonc successen vierde in de zestiger jaren. Het parkje is naar de trainer vernoemd. Zo’n slot aan de middag maakt het eens te meer duidelijk: Go Ahead Eagles is niet te kraken.

29 ntk

30 ntk

31 ntk

32 ntk

33 ntk

34 ntk