Giovanni van Bronckhorst is een kind van Feyenoord. Op zijn zevende ging hij voetballen bij RVV LMO, maar al vrij snel werd hij opgepikt door de club van Rotterdam-Zuid. “Hij is eigenlijk de enige van zijn generatie die de hele route door de jeugdopleiding van Feyenoord heeft overleefd. Hij heeft altijd een fantastisch inzicht gehad. Daardoor kon hij uiteindelijk ook op elke positie uit de voeten”, zegt zijn vader Victor van Bronckhorst in de nieuwe Staantribune. Van de indrukwekkende loopbaan van zijn zoon – die leidde langs Glasgow Rangers, Arsenal, Barcelona en weer terug bij zijn jeugdliefde – hield Victor plakboeken bij. Voor het vijfde nummer van Staantribune haalde hij herinneringen op.

“Gio ging pas groeien op zijn vijftiende, daarvoor was hij altijd een klein, schriel mannetje. Hij deed zelfs mee aan een project voor kleine topsporters. Gio heeft altijd een heel rustig karakter gehad. In zijn bovenkamer zit het altijd goed. Als je rustig een kleedkamer binnenkomt, word je ook eerder geaccepteerd. Hij liet het gewoon op het veld zien.”

In zijn eerste seizoen werd de jonge Van Bronckhorst een half seizoen aan RKC verhuurd. “Een stap terug doen om er vervolgens twee vooruit te zetten. Hij is altijd fantastisch opgevangen in Waalwijk. RKC is een warme club. Ze ontsnapten dat seizoen aan directe degradatie en ook de nacompetitie overleefden ze. Na dat seizoen keerde hij terug bij Feyenoord. Ik herinner me zijn eerste wedstrijd terug bij Feyenoord nog. Och, wat speelde hij slecht.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe Staantribune, die afgelopen vrijdag is uitgekomen!

In de vijfde Staantribune staat ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van voormalig Feyenoordtrainer Gertjan Verbeek, een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten, en een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen. Een achtergrondartikel over clubs in de Belgische Tweede Klasse en een mooi portret van Andro Knel, de oud-speler van Sparta en NAC die omkwam bij de SLM-ramp, zijn andere hoogtepunten in deze Staantribune.

mockup_cover_nr5Verder in dit nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • fotoreportage Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua-Ajax
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als Persoonlijk – dit keer met oud-international Bert Konterman – en De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook in een speciaal pakket met Staantribune # 2, 3, 4 én een exclusieve pdf van het 0-nummer). Je kunt het nieuwe nummer ook lezen in Blendle.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag (waarover binnenkort meer nieuws!) en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.mockup_OrlandoSmeekes