Op de momenten dat je als supporter op de tribune zit, zie je hem niet. Hij wordt naar de achtergrond verwezen door de voetballers. In de rust, als de ogen van de supporters een kwartier niet op het veld zijn gericht, komt hij even het veld op. Hier en daar een hobbeltje platstampen. Ook na de wedstrijd begint hij meteen met het herstel. Het is zijn veld, waarmee hij de hele week druk is geweest.

Een goed strak groen veld is het visitekaartje van een voetbalclub. In een wereld waar het kunstgras de overhand begint te krijgen, is het voor de hedendaagse groundsmen juist een uitdaging een zo goed mogelijk bespeelbare mat af te leveren. Ron Roerink doet dat in de Adelaarshorst. De Dalfsenaar doet dat alleen nog deze maand, want hierna stopt hij er mee. Voor Go Ahead Eagles een fikse aderlating. Alsof de spelbepalende middenvelder vertrekt. De vacature staat inmiddels uit. Go Ahead Eagles verwacht van de “groundsman/medewerker terreinonderhoud dat hij/zij enige ervaring heeft met werkzaamheden aan sportvelden en/of groenvoorzieningen”. Ook is het belangrijk dat de “groundsman/medewerker terreinonderhoud geen 9-tot-5 mentaliteit heeft, fit en enthousiast is, bereid is in het weekeinde te werken, stressbestendig is en van aanpakken weet. Ervaring met grasonderhoud en -verzorging is een pré”. Ga daar maar eens aanstaan.

In 2010 en 2013 won Roerink de prijs ‘Beste veld van de Eerste Divisie’. Een geheim heeft hij niet. Op tijd maaien en bemesten is vaak al genoeg. Maar dat is te makkelijk natuurlijk. In het boek Proud to be an Eagle van Robert Pierik gaat Roerink er iets ‘uitgebreider’ op in. “Gewoon iedere dag kijken of je wat aan het gras kunt doen. Er veel mee bezig zijn”, geeft hij als antwoord op het geheim van een goed veld. Simpel en doeltreffend is de tactiek van Roerink, want ook in de eredivisie eindigt het veld in de Adelaarshorst vaak in het linkerrijtje van de veldenranglijst.

Roerink kwam in de acht jaren dat hij in dienst was bij Go Ahead Eagles één keer slecht in het nieuws. Niet dat hij persoonlijk te zien was, maar er gebeurde iets verschrikkelijks op zijn veld. Go Ahead Eagles was in 2015 net bezig een punt te pakken tegen Ajax, toen keeper Mickey van der Hart gigantisch over de bal heen maaide na een routinematige terugspeelbal. De bal rolde daarna op een verder egaal veld het eigen doel in waardoor Go Ahead Eagles toch verloor. De kenners spraken meteen over een polletje. Roerink kon wel door de grond zakken. Hij liep na de wedstrijd meteen het veld op richting ‘plaats delict’. Daar zag hij al snel wat er aan de hand was. Het was geen polletje. Het was een kuiltje. Daar kon hij weinig aan doen. Zoiets kon overal gebeuren.

Solliciteren op Roerinks functie kan tot 20 januari. Go Ahead Eagles biedt een dynamische omgeving, een prettige werksfeer en een passend salaris aan.