In café Engelenburgh in Utrecht, de kroeg van oud-voetballer Joop van Maurik, verzamelden zich gisteren verzamelaars, voetballiefhebbers en lokale stamgasten voor de eerste editie van de Staantribune Panini Ruilbeurs. Bakken vol plaatjes en albums, van het WK van 1986 in Mexico tot het EK van 2016 in Frankrijk, kwamen tevoorschijn en er werd driftig geruild.

Eén van de verzamelaars begon in 1986 met sparen. “Was ik net zeven. Ik zag een andere jongen lopen met zo’n album en vanaf dat moment wilde ik de plaatjes ook hebben. Dus ik op m’n racefietsje richting de sigarenboer om daar mijn eerste pakjes met stickers te halen.”

“It never gets old”, zegt een andere verzamelaar. “Vroeger werd de spaarpot geplunderd en opa en oma sponsorden ook mee. Het is een soort ontspanning, zelfs op oudere leeftijd.”

“Het voelt ook wel een beetje als vals spelen”, valt weer een andere verzamelaar bij, terwijl hij een plaatje uit een ander album knipt, een zogeheten ‘knipalbum’. Met een knipoog: “Zo hoort het natuurlijk niet, maar ik kan het ook niet laten.”

Na een paar uur fanatiek ruilen gingen de meeste verzamelaars weer huiswaarts. “Katching”! kwam opeens uit een donker hoekje van het café. “Dit plaatje van Juul Ellerman uit 1987 miste ik nog!”