Vanaf de dag dat het wedstrijdprogramma bekend is, tellen ze bij NEC en Vitesse af naar de Gelderse derby. De burenruzie is er altijd één onder hoogspanning. Of er nou twee vreemdelingenlegioenen op het veld staan of niet, de rivaliteit zal voor de supporters hetzelfde blijven. Het gaat in deze strijd – die morgen in Arnhem wordt gespeeld – om de trots van Gelderland.

Voor de vorige derby, in Nijmegen, bezochten achthonderd supporters op het luxueuze Papendal de laatste training van Vitesse. Vuurwerk, rookbommen en gezang moesten de spelers stuwen naar een overwinning tegen de aartsrivaal uit Nijmegen. Dat duidt er niet op dat het voor Arnhemse fans zo maar een potje is tegen ‘het kleinere NEC uit de provincie’.

De 46-jarige Curly Rondon is een echte Arnhemmer en ging al op zijn vierde met zijn vader naar Monikkenhuizen. “Het is langzaam een diepgewortelde haat geworden”, vertelt de supporter. “Ik heb ook een jaar of drie in Nijmegen gewerkt. Hier ben je Vitessenaar, maar dat blijf ik daar ook. Ik heb daar toen veel trammelant gehad. Een hoop van die kutgeintjes omdat ik uit Arnhem kwam. Als je je auto in Nijmegen parkeert, dan haal je toch even de Vitessevaantjes van je auto af. Anders liggen je ramen eruit”, grinnikt hij. “Je kunt van Feyenoord of Ajax winnen, maar er zijn maar twee wedstrijden waar het echt om draait in Gelderland.”

Harold Bastiaans is een geboren en getogen Nijmegenaar en komt al sinds 1978 bij zijn NEC. “Je kon 25 jaar geleden nog gewoon met de auto naar Monnikenhuize en door elkaar zitten, dat is nu niet meer voor te stellen.” Dat de rivaliteit alleen heerst vanuit Nijmegen, verwijst hij naar het land der fabelen. Het fanatisme van de Vitesse-fans in het uitvak onderstreept dat dit ook voor hen geen doodnormaal potje is.

“Wij blijven als NEC toch de werkclub tegenover het hautaine Vitesse. Maar goed, die houding past ook bij een cricketclub”, verwijst Bastiaans naar 1892, toen Vitesse werd opgericht als cricketvereniging. “Als je het mij vraagt mag de derby worden afgeschaft”, vertelt hij lachend. “Het levert me veel te veel stress op. Ik heb standaard last van m’n nek en m’n schouders na deze wedstrijd.”

Lees het hele artikel van redacteur Dave Aalbers met schitterende foto’s van Marvins Slaats in Staantribune #10, na te bestellen in de webshop
Andere onderwerpen in Staantribune nummer 10 zijn onder meer:
De nieuwe staantribune van PSV
De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse
Fotoreportage Derry City
FC St. Pauli
– ‘Lost ground’ Empire Stadium (Malta)
Maccabi Antwerpen
– Millwall FC
– Voetbalshirts
– Ryan Sanusi (Sparta)
– FC Juárez, een club uit de voormalige moordhoofdstad van Mexico
– Stadions in Argentinië
– Liberiaan Patrick Toh die op de Faeröer speelt
– Voetbalcultuur in Kosovo
– Marco van Basten en AC Milan in 1991-1992
– Schalke 04
Dit en nog veel meer leuke verhalen en mooie foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke in een schitterende vormgeving!

Support Staantribune!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Word dan abonnee. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!