Waar zie je mensen als Willem van Hanegem, Ronald Giphart, Michael van Praag, Eus Roovers, Marco van Hoogdalem en Cedric van der Gun in één ruimte, ontspannen pratend over bijzondere wedstrijden, vreemde voorvallen of gedeelde ergernissen in het voetbal? Dat kan op het Total Football Festival dat gisteren werd afgetrapt in het centrum van Amsterdam. Ook vanavond en morgen biedt het festival een veelzijdig programma aan, met een verrassend thema: Duitsland.

Een kwartiertje later dan gepland – hij werd gehinderd door een bierfiets – verhaalt Cedric van der Gun in Felix Meritis aan de Keizersgracht over de rivaliteit tussen Borussia Dortmund en Schalke 04. In het seizoen 2005-2006 speelde de oud-speler van onder meer Ajax en FC Utrecht een jaartje in Dortmund, maar door blessures kwam hij tot slechts drie wedstrijden. In gesprek met NOS-journalist Jeroen Stekelenburg en een halfvolle zaal kan Van der Gun eigenlijk meer zeggen over de rivaliteit van Utrecht en Feyenoord met Ajax dan over deze Duitse derby. De 42-jarige Marco van Hoogdalem, die als speler van Schalke tien derby’s speelde, gaat dat een stuk beter af. Van Hoogdalem komt nog altijd bij Schalke. “Dan koop ik met mijn gezin gewoon een kaartje en ga tussen de mensen zitten. Veel leuker dan bij de vips. Zitten ze te kijken: is ie het nou? En dan ben je soms een hele helft bezig omdat iedereen met je op de foto wil.”

Na een biertje en een bratwurst in de grote zaal beneden – Excelsior en FC Utrecht hebben ondertussen afgetrapt, zo is te zien op een groot scherm – gaat het programma verder met Willem van Hanegem. De oud-international vertelt voor een inmiddels volle zaal over de rivaliteit tussen Nederland en Duitsland, maar het grootste deel van de tijd gaat het over van alles en nog wat. Zo onthult De Kromme dat hij ontbijt met een witte en een bruine boterham met chocopasta en luncht met havermout.

Van Hanegem krijgt in gesprek met VARAgids-hoofdredacteur Cécile Koekkoek, AD-ghostwriter Chris van Nijnatten en Kees Jansma met zijn bekende, humoristische stijl de lachers op zijn hand. “Op de golfclub lopen wel wat Ajacieden, ja. Of het dan wel gezellig is? Niet echt, nee.” Of over het schrijven van zijn wekelijkse column in het AD, waarvoor Van Nijnatten hem wekelijks met moeite te pakken krijgt: “Die column was leuk, maar is nu eigenlijk een straf. Het voetbal is vaak niet om aan te zien, dus ik val vaak in slaap. Gelukkig kun je het tegenwoordig zo vaak terugzien dat het niet erg is.”

In gesprek met Andere Tijden Sport-maker Kees Jongkind vertelt de oud-Feyenoorder nog even over het WK 1974 en het verblijf in het hotel in Hiltrup – met zwembad. “Ik was aan het kaarten met Piet Keizer. Ik hou helemaal niet van water.”

De avond wordt afgesloten met Michael van Praag, die tegenover Edwin Winkels en twee vertegenwoordigers van de uit protest opgerichte Democratic Football Association (DEFA) de internationale voetbalpolitiek uitlegt. De kritiek vanuit de zaal is soms fors, maar Van Praag slalomt er kalm langs en legt geduldig uit dat het Nederlandse en zelfs Europese beeld heel anders is dan dat in andere, met name Afrikaanse en Aziatische landen. “De rest van de wereld is heel erg anti-Europa. Wij hebben de Champions League, Premier League, de meeste landen op het WK en we halen hun beste spelers hierheen.”

Van Praag geeft een aardig inzicht in de wereld van de FIFA, die liefst 2 miljard euro op de rekening heeft staan. Zo liep de voorzitter van de technische commissie woedend weg toen Qatar werd gekozen, ondanks het negatieve advies van zijn commissie die maandenlang de wereld was rondgevlogen. Op de vraag of de KNVB het WK in Qatar niet moet boycotten, reageert de oud-voorzitter van Ajax behoudend: “We hebben bij een boycot ook te maken met andere belangen, zoals de marktwaarde en carrières van spelers. En we moeten ons afvragen of het zin heeft. Als alleen Nederland niet komt halen ze hun schouders op.”

Een interessant doch ontnuchterend einde van de eerste dag van het festival, waar voetbalromantiek hoogtij viert en voetballiefhebbers van diverse pluimage bij aanwezig zijn, van talloze journalisten en supporters tot oud-spelers en zelfs de clubarchivaris van FC Dordrecht. Vanwege overlappingen in het programma is het helaas niet mogelijk om álles mee te maken, maar voor wie een beetje kan plannen is er in de diverse zalen van het Total Football Festival genoeg moois te beleven.