Voor de nieuwe Staantribune, te koop in de webshop, spraken we met Gerald Vanenburg uitgebreid over het gewonnen EK 1988. Een voorproefje:

“Bij de spelers was er grote honger naar succes. Maar anders dan nu, ontbraken we in die tijd niet op de eindtoernooien omdat er niet voldoende kwaliteit was. In 1984 ontbraken we het op EK omdat Spanje ineens met 12-1 won van Malta. Spanje haalde vervolgens de finale. België schakelde ons twee jaar later uit voor het WK 1986 op basis van uitdoelpunten, maar haalde in Mexico gewoon de halve finale. Er was dus wel degelijk kwaliteit genoeg in het Nederlands Elftal.”

Vanenburg trekt een parallel tussen het Oranje uit die tijd en het Ajax van 1982. “We hadden toen een fantastisch elftal bij Ajax, met spelers als Rijkaard, Koeman, Cruijff, Olsen en Lerby. Er was toen nog geen groepsfase in de Europa Cup, waardoor je er na één nederlaag al uit kon liggen. Dat gebeurde toen ook in de eerste ronde. We hadden uit bij Celtic met 2-2 gelijkgespeeld, maar thuis verloren we met 1-2. Dat Ajax had gemakkelijk de Europa Cup I kunnen winnen.”

Zes jaar later arriveerden de spelers van het Nederlands Elftal echter met de nodige prijzen op zak voor hun voorbereiding op het EK. “PSV had dat jaar de landstitel en de Europa Cup gewonnen en we hadden natuurlijk de spelers van AC Milan. Ook Ajax telde in die jaren Europees gezien nog mee. We hadden toen echte karakters in de selectie. Jongens die wisten wat er nodig was om prijzen te pakken. En veel jongens zaten qua leeftijd op hun top. Bovendien hadden we met Rinus Michels de juiste trainer voor dat elftal. Hij was wat autoritair, maar wist de spelers op de goede manier te prikkelen. We hadden ontzag voor hem. Spelers gingen voor hem door het vuur.”

Ondanks de successen van de Nederlandse ploegen in Europa was het verwachtingspatroon onder de Nederlandse supporters voorafgaand aan het EK nog niet bijzonder groot. Zo trokken de afsluitende oefeninterlands tegen Bulgarije en Roemenië maar net 10.000 toeschouwers. “Als speler ben je in de voorbereiding niet bezig met of er veel of weinig publiek op de tribunes zit. We hadden maar één doel: Europees kampioen worden. We wilden iets bereiken in Duitsland.”

Lees het hele artikel in Staantribune #18. Hier een voorproefje in elf seconden:

Omdat het precies dertig jaar geleden is dat het Nederlands Elftal Europees kampioen werd, staat Staantribune nummer 18 voor een deel in het teken van het succesvolle EK. Zo gingen we op zoek naar het Utrechtse voetbalverleden van topscorer Marco van Basten en spraken we met de ietwat vergeten selectiespeler Wilbert Suvrijn.

Naast artikelen over het EK hebben we ook andere verhalen, zoals een reisverslag over de langste awayday ter wereld: het duel tussen Luch Vladivostok en Baltika Kaliningrad en een achtergrondverhaal over het KV Mechelen, dat onder leiding van Aad de Mos in 1988 de Europa Cup II won.  Ook bezochten we de derby van Huizen en Moss Side, de verloederde wijk waar voorheen stadion Maine Road van Manchester City stond.

Verder onder meer:

  • Een bijzondere foto reportage van dug-outs
  • Top 5 Snorren tijdens het EK 1988
  • Reportage in Gibraltar
  • Het Tibetaanse voetbalelftal
  • Reportage FC Sheriff Tiraspol
  • Columns van Johan Voskamp en Frank Heinen
    en nog veel meer!

Met uniek fotomateriaal van onder meer Marco Magielse en Stuart Roy Clarke en illustraties van Emilio Sansolini.

Je kunt Staantribune #18 bestellen in de webshop! Ook is het magazine verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België.