Lionel Messi debuteerde in 2004 voor FC Barcelona, in 2017 staat hij op 492 doelpunten in officiële wedstrijden. Wanneer hij de grens van 500 goals zal slechten? “Ik heb geen flauw idee”, zegt Ramon Min, beheerder van het veelgelezen en veelgeprezen Twitter-account @Messistats_. “Het kan over twee maanden zijn, maar ook volgende week.”

Voormalig VI-journalist Min begon in 2010 met het verzamelen en ordenen van statistieken van de Argentijnse dribbelkoning. Het leverde hem de status van absolute Messi-specialist op. Als hij de afgelopen jaren íets geleerd heeft, zegt Min, dan is het toch wel dat de voetballer zich niet houdt aan regels die het leven van een statisticus overzichtelijk houden. Messi doet niet aan gelijkmatige prestatiecurves en zorgt er met zijn onophoudelijke stortvloed aan goals en assists voor dat Min altijd op scherp staat.

“Met Messi kun je niet vroeg genoeg zijn”, vertelt de Brabander. “Als Dirk Kuijt op 98 goals staat, begin je langzaamaan je voorbereidingen voor een mooie statistische productie over zijn doelpunten. Dan is de kans groot dat je er op tijd bij bent. Messi kan er soms twee wedstrijden achter elkaar vier maken. Ik heb eigenlijk nooit rust met die man.”

“Er ligt altijd wel weer een nieuwe mijlpaal op de loer”, vervolgt Min. “Messi heeft zulke bizarre aantallen gehaald, dat de mijlpalen zich steeds opnieuw aandienen. Doelpunten in uitduels, doelpunten met het hoofd, uitdoelpunten in de beker, doelpunten in het eerste kwartier in Camp Nou. Wist je trouwens dat Messi nog nooit in de eerste en tweede minuut heeft gescoord? In alle andere minuten is hij productief geweest, tot en met de vijfde minuut van de blessuretijd aan toe. Maar de eerste en de tweede minuut staan nog open voor hem. Dat vind ik een geinige statistiek.”

Ongeveer twee jaar geleden was Min bij Eva Jinek te gast om te spreken over Messistats. Het Twitter-account had op dat moment bijna een half miljoen volgers en kende een geschatte waarde van drie ton. Een ruzie met La Liga, de organisatie die eigendom heeft over de rechten van de Spaanse competitie, zorgde ervoor dat Min het contact met alle volgers kwijtraakte. Hij zette een GIFje van vier luttele seconden op Twitter en werd genadeloos gestraft.

“Ik deed het uit enthousiasme, net als die keer een jaar geleden toen ik op de vingers werd getikt na het posten van een compilatie-filmpje”, legt hij uit. “La Liga heeft deze twee slippertjes zo hoog opgenomen dat mijn account geblokkeerd werd. Ik ben toen een nieuw account gestart en ben langzaamaan weer een schare volgers aan het opbouwen. Ik moest de klap even verwerken, maar ben nu weer volop aan de gang.”

Want Min kan nauwelijks zonder Lionel Messi. “En ik wíl het ook niet”, zegt hij. “Ik vind het een grote eer om de prestaties van die man in cijfers vast te leggen. Zo’n exceptionele voetballer, hoe vaak gaan we dat nog meemaken? Ik zeg altijd tegen voetbalfans: ‘Enjoy Messi while you can! Wees je ervan bewust dat je in hetzelfde tijdvak als die man leeft.’ Ik wil gewoon geen wedstrijd van Messi missen. Misschien mis ik dan wel een briljant balletje dat ik verder nooit meer zal zien.”

Omdat Min ook de club Barcelona met bijzondere belangstelling volgt, houdt hij ook nauwgezet de verrichtingen van Luis Suárez en Neymar in de gaten. Ook zij geven hem veel volgersplezier, net als Cristiano Ronaldo, die andere gigant. “Maar Messi blijft voor mij uniek”, besluit Min. “Ik pas er mijn programma op aan, ook al vindt mijn vrouw dat niet altijd even leuk.”

Alle statistieken van Messi bij Barcelona en Argentina zijn door Min verankerd in de online Messi database: messi.starplayerstats.com. Behalve het Twitter-account @Messistats_ zijn de cijfers van Messi ook te volgen via Instagram en Facebook.