Staantribune organiseert volgende week zaterdag (9 juni) Remember ’88, een voetbalfestival dat geheel in het teken staat van het EK in 1988. Televisiemaker Harry Vermeegen was er dertig jaar geleden bij en haalt in aanloop naar deze themadag alvast herinneringen op:

“Wij waren bij alle wedstrijden tot en met de halve finale, daarna zijn we lekker naar huis gegaan. Want we wisten: als Nederland Europees kampioen wordt, dan is het feest in het stadion groot, maar in Nederland zelf nog veel groter. Van die keuze hebben we achteraf gezien ook geen spijt gehad, want het liep zoals gehoopt.

Het was natuurlijk een heel raar toernooi. We stonden Nederland – Ierland te filmen en alles leek erop dat we eruit zouden vliegen. De cameraploeg die met ons mee was – en eigenlijk niet van voetbal hield – vroeg al aan me: ‘En nu Harry?’ ‘Nou, dit was het. We gaan naar huis. Pak de boel maar alvast in, dan kunnen we direct na afloop gaan’, zei ik. Die gasten alles keurig inpakken, valt opeens dat doelpunt van Kieft! Toen zei die cameraploeg: ‘Gaan we nog steeds Harry?’ ‘Natuurlijk niet! Nu gaan we naar Hamburg’, reageerde ik. Je had die gezichten moeten zien.

Wij stonden tijdens de halve finale bovenin het stadion. Bij alle andere pers, dus ook bij onze Duitse collega’s. En eerlijk is eerlijk: dat was onderling een enorm gevecht. De hele wedstrijd hebben we elkaar uitgescholden en middelvingers opgestoken. Iedereen haatte die Duitsers. Bevrijdingsdag II klinkt cliché, maar dat was het gewoon. Er zat zoveel frustratie bij ons.

Het laatste fluitsignaal was dan ook magisch. Een explosie van blijdschap, om te gillen gewoon. Eindelijk wonnen we een keer van ze. Ik weet nog goed dat Frits Barend huilend bij mij in de armen viel, toen we na afloop over de sintelbaan liepen. ‘We hebben de oorlog goedgemaakt’, stommelde hij. Dat geeft wel aan hoe diep het allemaal zat.

Eigenlijk was die halve finale de belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van het Nederlands Elftal. Grotere rivaliteit bestond op dat moment niet. En vergis je niet hoor, want na afloop stonden de spelers van Oranje de spelers van West-Duitsland te jennen toen ze naar de bus liepen. Lothar Matthäus bijvoorbeeld, kreeg er flink van langs. Ik stond als een van de weinige journalisten toe te kijken en zag opeens Franz Beckenbauer aan komen lopen. Hij stapte zo de bus van het Nederlands Elftal binnen en hield een feliciterende toespraak. Dat maakte enorm veel indruk op de spelers. Zo’n sportief gebaar! Sindsdien kan hij voor mij niet meer stuk. Dan ben je inderdaad een Kaiser hoor.”

Krijg je niet genoeg van bovenstaande anekdotes? Kom dan ook op 9 juni!

Locatie: ucs EDO, Manitobadreef 8 (sportpark Overvecht-Noord) in Utrecht
Tijd: Inloop vanaf 12.15 uur. De wedstrijd tussen FC Staantribune en EDO begint om 13.00 uur en duurt tweemaal 25 minuten. Om 14.00 uur  begint het programma met diverse gasten uit de voetbalwereld. Om 18.45 uur zenden we de hele EK-finale uit, waarna de dag ten einde is.
Kaarten: €10,00, te koop in de webshop! Abonnees van Staantribune hebben gratis toegang en dus recht op één gratis ticket. Stuur een mail naar info@staantribune.nl met je naam en abonnee-nummer.
NB: Introducees dienen dus wel een kaart aan te schaffen (of gewoon lid te worden en zich aan te melden). VOL = VOL! Je ontvangt enige dagen voor het festival de tickets.