In Stade de France is vanavond om 21.05 uur de aftrap van de Franse bekerfinale. Nog nooit waren de verschillen tussen de twee finalisten zo groot: het steenrijke Paris Saint Germain neemt het op tegen het nietige Vendée Les Herbiers, uitkomend in de Championnat National, het derde niveau van Frankrijk. In theorie zou de club uit de regio Pays de la Loire aanstaande vrijdag, als het op bezoek gaat bij subtopper AS Beziers, zelfs nog kunnen degraderen naar het vierde niveau.

Met name vanuit financieel oogpunt zijn de verschillen absurd. De totale begroting van Les Diables Rouges is rond de twee miljoen euro. Daarmee zou het zestien (!) dagen het salaris van PSG-ster Neymar kunnen betalen.

Het sprookje van de Les Herbiers is bijzonder, maar niet uniek in Frankrijk. In het verleden haalden Nimes (1996), Amiens en Quevilly (2012) als derdedivisionisten al de finale, terwijl in 2000 finalist Calais zelfs op het vierde niveau uitkwam. Geen van deze clubs wist de Franse beker overigens daadwerkelijk te winnen.

Het is in ieder geval een trend die we in andere Europese landen niet zien. “Dat heeft te maken met het niveau van onze jeugdopleidingen”, vertelt de Franse journalist Julien Laurens aan de BBC. “Bij clubs als Lyon stroomt slechts een heel klein deel van de goede jeugdopleiding door naar het eerste elftal. De rest van de spelers komt dus automatisch in de lagere divisies terecht.”

De plaats Les Herbiers kent slechts 15.933 inwoners, maar de profclub heeft in aanloop naar het duel maar liefst 15.00 kaarten verkocht.  Laurens: “Fransen houden van het David versus Goliath verhaal. De wedstrijd zal ook op televisie enorm goed worden bekeken.”