In het geïsoleerde noordwesten van Engeland ligt Workington. Een paar keer per dag komt er een trein aan, maar voor de rest is er weinig contact met de buitenwereld. Toch heeft de stad een voetbalclub: Workington AFC. De club nam het afgelopen zaterdag op tegen Hartlepool United in de FA Trophy en stuntte door met 1-0 te winnen. Voor even leken oude tijden te herleven op Borough Park, waar in de jaren vijftig, zestig en zeventig profvoetbal werd gespeeld.

Workington speelde tot 1977 in de Football League. Helaas voor hen was het Engelse profvoetbal niet helemaal gesloten en bestond er destijds een systeem van verkiezingen. Vanuit de amateurs mochten twee clubs (een uit het noorden en een uit het zuiden) zich aanmelden om het op te nemen tegen de vier clubs die het laagst waren geëindigd in de competitie. De andere profclubs mochten dan kiezen tussen de zes clubs. Workington moest het in 1977 samen met Halifax, Southport en Hartlepool opnemen tegen Altrincham uit het noorden en Wimbledon, destijds een Londense amateurclub, uit het zuiden. Een blik op de landkaart maakt wel duidelijk waarom de Dons werden verkozen boven Workington. Reistechnisch scheelde dat een hoop voor de clubs.

In al die jaren tussen de profs maakte de club zelden indruk. Het kwam altijd uit in de derde of vierde divisie. Door de locatie was het lastig spelers aan te trekken, want niemand wilde in Workington wonen. Een speler die dat wel wilde was Johnny Martin en die groeide uit tot een echte entertainer. De poor man’s George Best werd hij genoemd, omdat hij een mindere uitvoering was van de Noord-Ier, maar wel dezelfde bewegingen had. De echte George Best speelde overigens ook ooit een wedstrijd voor Workington. In 1986 was de club bijna failliet en speelde het een oefenwedstrijd om geld in te zamelen. Als grote attractie werd Best voor één wedstrijd gecontracteerd.

Afgelopen zaterdag was er geen George Best te zien, maar wel voetballers die keihard werkten. Hartlepool United mag dan afgelopen zomer zijn gedegradeerd uit de Football League, het is nog altijd een profclub. Dat was niet te zien tegen Workington, dat twee divisies lager speelt. Op een klassiek knollenveld werd Hartlepool op alle fronten afgetroefd en het had geluk dat het maar 1-0 werd. Op de tribunes werd al gezongen dat Workington naar Wembley gaat. De eerste vier rondes in de FA Trophy zijn al overleefd, nu nog vier keer winnen en de club mag in mei naar Londen.