“Auswärtssieg! Auswärtssieg!”, schreeuwen de meegereisde supporters van Dynamo Dresden. Het is een indrukwekkend geschreeuw, dat lange tijd aanhoudt. Voor Dresden lijkt een overwinning, na de zojuist gescoorde 0-2, zeker. Maar Stuttgarter Kickers besluit het er niet bij te laten zitten en zet voor eigen publiek nog extra aan. Het loont, want terwijl de duizenden fans uit Dresden nog met het “Auswärtssieg!” bezig zijn, scoort Kickers de 1-2. Achter me op de eretribune gaat een jongetje, getooid in Dynamo-kleuren, in zijn fanatisme helemaal door het lint. Zijn moeder laat corrigerend weten dat een scheldkanonnade niet wordt gewaardeerd, waarop het jongetje direct reageert met: “Mutti doch… dat doelpunt is toch helemaal niet leuk?” Het jongetje krijgt met deze reactie de lachers van beide kampen op zijn hand.

Fotograaf Martijn Mureau reisde na Berlijn door naar Stuttgart en bezocht daar de wedstrijd tussen de plaatselijke Kickers en Dynamo Dresden.

IMG_0112b

Tijdens de rust zijn het fanatieke gezang en de steun van de supporters van Dynamo Dresden hét onderwerp van gesprek. Ik raak aan de praat met een steward van buitenlandse afkomst. “Weißt du? Normaal sta ik in het uitvak.” Met zijn vinger wijzend naar zijn huid: “Maar met dit kleurtje is dat vandaag niet verstandig. Een gedeelte van de supporters uit Dresden heeft het niet zo op de wat donkere huidskleur. Jammer, want ik had vanavond graag in het uitvak gewerkt. Kijk eens hoe ze hun ploeg steunen!”

De steward heeft gelijk. Zo’n tweeduizend fans hebben de reis van Dresden naar Stuttgart gemaakt. Dit aantal meereizende supporters is gebruikelijk voor Dynamo. Zij reisden vijfhonderd kilometer heen en vijfhonderd kilometer terug. Met alle files duurde dezelfde rit voor mij een dag eerder zes en een half uur, en dat voor een enkele reis. Het toont het fanatisme van de Dresden-supporters.

IMG_0186b

IMG_0233b

IMG_0284b

IMG_0298b

IMG_0300b

IMG_0302b

IMG_0310bNa de 0-2 lijkt de uitzege zeker en de supporters van Dynamo gaan helemaal los. Ze zingen, springen, dansen en de wedstrijd wordt zelfs even stilgelegd omdat er Bengaals vuurwerk in het uitvak wordt afgestoken. Het fanatieke gezang lijkt door de rode verlichting nog indrukwekkender.

IMG_0315b

IMG_0329b

IMG_0349b

IMG_0380b

IMG_0384b

Vlak na de onderbreking weet Stuttgarter Kickers de spanning terug te brengen: 1-2. Met ondersteuning van hun fans zoeken de Kickers naar de gelijkmaker. Het levert wat billenknijpmomenten in het Dynamo-kamp op, maar de 1-2 blijft op het scorebord staan. Na de wedstrijd is alle hectiek snel vergeten. De fans van beide teams pakken gezamenlijk een pot bier, eten een Bratwurst en praten gemoedelijk na over de heerlijke voetbalavond.

IMG_0404b