Stade Pré-Wigy lag aan de rand van de Luikse voorstad Herstal. Het was geen groot stadion, vooral niet als je het vergelijkt met andere Luikse stadions, zoals Sclessin, Stade du Buraufosse of Stade Rocourt. Toch had het iets. De eretribune deed Engels aan en de lage staantribunes waren knus en intiem. Toen bespeler AS Herstalienne het stadion in de jaren negentig verliet, raakte Pré-Wigy in verval en in 2012 werd het gesloopt. Fotograaf Martijn Mureau bracht in 2011 een bezoek aan het stadion en dook in de geschiedenis van Pré-Wigy.

De oude eretribune van Stade Pré-Wigy

De oude eretribune van Stade Pré-Wigy

De oude toegangspoort

De toegangspoort

Het stadion was in 2011 volledig 'trashed'

Het stadion was in 2011 volledig ‘trashed’

De geschiedenis van het stadion begint in 1919. Vier clubs uit Herstal fuseerden met elkaar en de nieuwe club Association Sportive Herstalienne sloot zich in 1919 aan bij de Belgische voetbalbond. In die tijd was Luik wel de laatste stad waar je wilde wonen. In de mijnen ten zuiden van de stad was het afzien en in de munitiefabrieken rondom Herstal was het niet veel beter. Geen wonder dat de arbeiders in het weekend het nodige vertier vonden in het voetbal. Vooral vóór de Tweede Wereldoorlog werden de stadionpoorten gretig gepasseerd.

Een uitzicht op de industrie van Herstal

Een uitzicht op de industrie van Herstal

Het veld, in 2011 omgetoverd tot knollenveld

In 2011 was het speelveld omgetoverd in een knollentuin

De eretribune

De eretribune

De eretribune

Nogmaals de hoofdtribune

AS Herstalienne is niet bekend vanwege haar prestaties. De club speelde ooit op het tweede niveau, maar bungelde veelal tussen de derde klasse en de provinciale klasse. Toch is de club beroemd om een ander feitje: het was een van de eerste clubs in België die scheidsrechters probeerden om te kopen en hiervoor werd gestraft. In 1936 kreeg Herstalienne twee punten in mindering van de Belgische voetbalbond.

IMG_0316 IMG_0324 IMG_0326
Nadat de club uit het stadion vertrok, raakte Stade Pré-Wigy in zwaar verval. In 1998 nam AC Milanello Herstal, een vereniging van Italiaanse immigranten, haar intrek in het stadion. De tribunes en het veld werden opgeknapt en de immigrantenclub speelde een decennium in Pré-Wigy. In 2008 werd de grond aan een projectontwikkelaar verkocht, waardoor de club het stadion noodgedwongen moest verlaten. Een kleine vier jaar later ging het tegen de vlakte. Veel mensen zullen daar niet rouwig om zijn geweest. Het winkelcentrum dat er nu staat, trekt meer mensen. Toch is het zeer jammer dat Stade Pré-Wigy tegen de vlakte is gegaan, al was het maar vanuit nostalgisch oogpunt en het feit dat in dit stadion een van de eerste omkoopschandalen in België plaatsvond.

IMG_0356 IMG_0368