Estádio das Laranjeiras in Rio de Janeiro kun je met recht in het rijtje onder het imposante Maracanã zetten. Geen enkel stadion in Brazilië heeft namelijk zoveel invloed gehad op de eerste ontwikkeling van het Braziliaanse voetbal. De Seleção speelde haar eerste wedstrijd op deze grond, het huidige stadion was tijdens de oplevering het meest moderne voetbalstadion in Zuid-Amerika en de Braziliaanse derby ‘FlaFlu’ is in Estádio das Laranjeira geboren.

Voetbalfans die Exeter City FC ooit hebben bezocht, hebben de yell “Have you ever played Brazil?” vast en zeker voorbij horen komen. De club uit Zuidwest-Engeland was namelijk de allereerste tegenstander van het Braziliaanse elftal. Achthonderd mensen verzamelden zich rondom het veld van Estádio das Laranjeiras en zagen de Brazilianen met 2-0 van Exeter winnen. De vaste bespeler van het stadion, Fluminense, drukte haar stempel op het Braziliaanse voetbal en werd een belangrijke club die aan de wieg stond van de ontwikkeling van het voetbal in het land.

Begin vorige eeuw kocht Fluminense een stuk land in de chique wijk Das Laranjeiras om er een multifunctioneel sportcomplex op te bouwen. De club bouwde een houten tribune, naar Engelse stijl, en maakte kleine tribunes rondom het veld. Na enkele kleine verbouwingen besloot men in 1918 het stadion flink aan te pakken door een betonnen tribune door te trekken naar de zijkanten van het veld en rondom de drie andere zijdes van het veld betonnen staantribunes te maken. Fluminense had hiermee als een van de eerste clubs buiten Engeland tribunes, die bestonden uit volledig beton. Maar al snel bleek het nieuwe complex, dat plaatsbood aan 18.000 mensen, veel te klein. De club besloot in 1922 om een tweede ring boven de staantribunes te bouwen en was hiermee het eerste stadion in Zuid-Amerika dat een zwevende tweede ring had.

Dé derby van Brazilië, Flamengo tegen Fluminense, is geboren op de velden van Estádio das Laranjeiras. In 1911 besloten negen spelers van Fluminense weg te gaan bij de club en een voetbaltak bij de roeivereniging Flamengo op te richten. In 1912 stonden de teams voor het eerst in Laranjeiras tegenover elkaar. Al in de eerste minuut van de wedstrijd scoorde Fluminense de 1-0. Het fanatieke publiek zag een mooie pot, die Fluminense met 3-2 won.

In 1961 werd een van de tribunes achter het doel afgebroken en momenteel prijkt daar een gapend gat. Door de afbraak en de veiligheidsrisico’s rondom het stadion, werd de capaciteit beperkt tot 8.000 toeschouwers. In 2003 verhuisde Fluminense definitief naar het Maracanã en sindsdien doet het stadion dienst als trainingscomplex.