Foto’s van zo maar een zondagmiddag op een voetbalveld. In het dorpje Lekkerkerk in de Krimpenerwaard (vlakbij Rotterdam) speelt de plaatselijke trots LFC (Lekkerkerkse Football Club) een wedstrijd, zoals die door heel Nederland op zondagmiddagen wordt gespeeld. Gewoon lekker de wei in. Het is 1965. Het zijn privé-kiekjes, geschoten door de vader van Staantribune-lezer Bram Borsje uit Rotterdam. Hij heeft een talent voor fotografie, dat is duidelijk te zien.

lekkerkerkse fc (1)

We zien de traditionele elftalfoto van het eerste team van LFC. En natuurlijk beelden van de wedstrijd zelf. Houten doelpalen, stemmig zwart geklede toeschouwers langs de lijn, de witte biezen op de kousen van de scheidsrechter, een mooie redding van de keeper en zelfs iemand die de wedstrijd bekijkt vanachter het raam van een flatwoning. Prachtige beelden. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

“De club speelde in het dorp vlakbij de ‘Bokkebuurt’, zoals de Lekkerkerkers het in de volksmond noemen”, schrijft Bram ons. “Iedereen had in die tijd een bijnaam. De wijk is vernoemd naar mijn opa Bram ‘de Bok’ Borsje. Hij was nogal een bokkig persoon, geloof ik, vandaar die bijnaam. Hij heeft als aannemer deze wijk gebouwd. Het is een soort van eerste Vinexwijk. Zover ik weet, leverde mijn opa ook materialen voor de bouw van De Kuip.”

“Mijn moeder en mijn oma waren die dag ook aanwezig, ondanks dat mijn moeder niets om voetbal gaf.  Prachtig om ze zo langs de lijn te zien staan. Mijn pa heeft jaren later als bestuurslid gefungeerd, 14 jaar penningmeester geweest van de club, en vele jaren ook officieel KNVB-scheidsrechter, ik geloof zo’n 40 jaar lang. De naam LFC werd later veranderd in V.V. Lekkerkerk, omdat er in Leiden al een vereniging was met dezelfde naam.  Het logo van de V.V. Lekkerkerk, opgericht op 1 september 1927, is door mij ontworpen en prijkt nu op alle shirts. Het is een goed georganiseerde vereniging, met vandaag de dag een prachtig complex aan de Tiendweg in Lekkerkerk. Ik heb er ook nog een foto van mijn elftal bijgedaan uit 1980. De C1. Met dit elftal zijn we nog Nederlands jeugdkampioen geworden. Ik zit tweede van links.”

lekkerkerkse fc (7)

lekkerkerkse fc (2) lekkerkerkse fc (3) V.V. Lekkerkerk.eps lekkerkerkse fc (5) lekkerkerkse fc (6)   lekkerkerkse fc (9)

lekkerkerkse fc (8)

Tekst: Erik van Wijk
Foto’s: Hans Borsje