FC Groningen speelde vandaag elf jaar geleden zijn laatste competitiewedstrijd in Stadion Oosterpark. De Trots van het Noorden won met 3-0 van NEC. Staantribune haalt met Bas Kammenga, FC Groningen-supporter en schrijver van het boek De Europese Droom, herinneringen op aan de heroïsche thuishaven. Van Milko Ðurovski tot Barcelona. Van Piet Fransen en de lichtmast tot nieuw leven in De Euroborg. “Veel fans bleven na het laatste fluitsignaal langer op hun stoel zitten. Ze realiseerden zich het toen pas: nóóit meer Oosterpark.”
oosterparkstadion (2)
Kun je omschrijven wat er zo mooi was aan het Oosterpark?
“Het stadion lag midden in een volkswijk. Je zat dicht op het veld, er waren meer mensen dan kaartjes en we deelden twee pisbakken met heel het stadion. Het klinkt misschien cliché, maar zo was het echt. Ik bezocht het stadion voor het eerst in 1990, als jochie van elf. Sinds die eerste keer heb ik bijna geen thuiswedstrijd meer gemist. Het was een genot om vijftien jaar in het Oosterpark te komen.”oosterparkstadion01Wat is je mooiste herinnering aan het stadion?
“Dat is nog altijd mijn eerste seizoen dat ik er kwam, in 1990-1991. Ik was altijd vroeg in het stadion om een mooie plek rond de middencirkel te bemachtigen. Ik hing dan aan de borden, omdat ik anders niet groot genoeg was om het veld te zien.”

DCF 1.0

Waarom was dat seizoen zo mooi?
“FC Groningen eindigde toen op de derde plaats. We wonnen bijvoorbeeld thuis met 4-1 van PSV. Groningen deed dat jaar lange tijd mee in de strijd om de landstitel. Die herinnering als klein kereltje laat je nooit meer los.”Oosterparkstadion
Wat is de beste speler die je ooit in het Oosterpark hebt gezien?
“Dat kan er maar één zijn: Milko Ðurovski. Als we tegen topploegen speelden, kon je alvast een 8 of 9 als cijfer voor hem noteren. Tegen mindere tegenstanders kon het hem allemaal niet zo boeien. Echt een prachtige persoonlijkheid. Je hoort toch wel eens de uitdrukking dat ‘spelers met de handen in de zij staan’? Hij deed dat letterlijk. Met z’n typische maillot stond hij dan maar wat in de middencirkel. Tegenwoordig zou dat niet meer kunnen, dat je eigenlijk met tien man speelt, haha.”

Wat is de mooiste Europese herinnering die je aan het Oosterpark hebt?
“Dat zijn er helaas niet zo veel. De prachtige wedstrijden tegen Atlético Madrid, Partizan Belgrado en Internazionale waren, jammer genoeg, van voor mijn tijd. We speelden in mijn beginperiode tegen Rot Weiss Erfurt en het seizoen erna tegen Vac Izzo Samsung uit Hongarije. Beide keren werden we uitgeschakeld. Mijn eerste aanrakingen met Groningen in Europa waren dus wat ongelukkig. Ik heb wel grote clubs voorbij zien komen in het stadion, maar dat waren geen officiële Europese wedstrijden. Zoals Barcelona, dat hier twee keer op bezoek is geweest voor een oefenduel. Vooral de wedstrijd in 1994, die eindigde in 5-5, was bijzonder. Het had natuurlijk niet de échte Europese entourage, maar het was wel bijzonder dat grootheden als Koeman, Stoitsjkov en een trainer als Cruijff daar op ons veld stonden.”

De wedstrijd FC Groningen – NEC, vandaag elf jaar geleden, zul je ook niet snel vergeten.
“Dat was de laatste competitiewedstrijd in het Oosterpark. De hele aanloop naar die wedstrijd was al bijzonder, omdat FC Groningen een mooie ongeslagen reeks had neergezet. Oud-spelers liepen een rondje over het veld en er was van alles geregeld. Voordat alles was gepland, wist de organisatie natuurlijk nog niet dat we later in die week nog voor de KNVB Beker zouden spelen, thuis tegen Volendam. Dat was voor mij het échte afscheid. Een avondwedstrijd, eind december. Mooier kan niet, toch? Die wedstrijd wonnen we – net als tegen NEC – met 3-0. Veel fans bleven na het laatste fluitsignaal langer op hun stoel zitten. Ze realiseerden zich het toen pas: nooit meer Oosterpark. Veel supporters staarden naar de grasmat, ze zaten er ietwat reddeloos bij.”stadion
Kon jij leven met de overstap naar stadion Euroborg?
“Ja, ik begrijp dat het niet anders kon. Ik zag de Euroborg als een nieuw hoofdstuk in de avonturen van FC Groningen. Je moet mee in het moderne voetbal, de toeschouwersaantallen moesten omhoog. Ik snap dondersgoed dat mensen de beleving van het Oosterpark missen. Een klein deel is ook niet meer gekomen sinds de overstap naar het nieuwe stadion. Vooral de mensen uit de wijk waar het Oosterpark stond. De club heeft er rekening mee gehouden door bepaalde sfeerelementen mee te verhuizen naar De Euroborg. De sfeermakers hebben nu bijvoorbeeld een eigen vak, dat was in het Oosterpark niet mogelijk.”

DCF 1.0

Ben je gaan kijken bij de sloop van het stadion?
“Ja, ik heb het sloopproject nauwlettend gevolgd. Mr. FC Groningen, Piet Fransen, haalde symbolisch de eerste lichtmast naar beneden. Uiteindelijk heeft de gehele sloop enkele maanden geduurd. Ik fiets nog regelmatig door de wijk waar het stadion vroeger was.”

DVHN-20100810-DO01010001_luchtfoto_oosterpark
Doet dat pijn?
“Nee, geen pijn, maar het is wel een bijzondere gewaarwording. Op een plek waar zó veel historie ligt, is nu een woonwijk, genaamd ‘De Velden’. Dat is apart, maar niet pijnlijk. Ik zou pleiten voor een mooi monument. Dat is er nu nog niet. Terwijl het Oosterpark dat zeker verdient.”

Foto’s: Stadion Oosterpark.nl

groningen - ajax seizoen 2002-2003 01-09-2002 overzicht oosterparkstadion

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

DCF 1.0

PICT0267