Je kunt natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten als de eerste twee van vier geplande wedstrijden worden afgelast. Niet nodig als je in de buurt van Glasgow bent, want ook als de velden daar de vergelijking met drijfzand kunnen doorstaan, is er nog heus wat te beleven voor de liefhebbers.

Het was onheilspellend rustig die vrijdagavond in de nabijheid van Firhill, constateerden we toen we het stadion van Glasgow’s kleine voetbalbroertje Partick Thistle naderden. Maar het ging door, want de lichtmasten waren aan. Tenminste, eentje dan. Die hoop werd de grond ingeboord toen we Firhill Road in liepen. Leeg en verlaten. Druipende turnstiles met half afgebladderde letters verzachtten de teleurstelling en het stadion konden we aan de achterkant gewoon binnenlopen, ook mooi.

01 glasgow
02 glasgow
03 glasgow
05 glasgow
Een mini-rondleiding van een medewerker van Partick Thistle deed deugd. Zo zagen we onder meer de bal waarmee gespeeld werd tijdens de eerste wedstrijd op Firhill. Maar wat heel de teleurstelling deed vergeten was een prachtige ontdekking: de oude terracing achter de doelen bleek tot onze verbazing niet gesloopt, maar verborgen onder een dikke laag aarde. Aan de zijkant waren enkele treetjes zichtbaar. Details die het voetbalhart sneller lieten kloppen.

04 glasgow
06 glasgow
07 glasgow
08 glasgow
09 glasgow
10 glasgow
Iets anders dat voetbalharten sneller laat kloppen is de nalatenschap van architect Archibald Leitch. Deze man creëerde schoonheden van stadions en maakte het zijn opvolgers vrijwel onmogelijk hem ooit te overtreffen. Arsenal, Chelsea, Celtic, Man United, Liverpool, Fulham, het zijn slechts enkele clubs die hij voorzag van fantastische stadions. Er is niet veel meer over van zijn werk (Fulham!) en in oktober verdwijnt er weer zo’n kunstwerk: de main stand van Heart of Midlothian. In Glasgow staat het laatst overgebleven niet-voor-voetbal-gebouw dat Leitch ontwierp. Het pand staat al jaren leeg en is volledig verwaarloosd. Maar het is wel van Leitch, waardoor je het toch even aan wilt tikken.

12 glasgow
13 glasgow
11 glasgow
Op zaterdag zou het illustere AFC Hampden een thuiswedstrijd spelen tegen Olympic Energetic. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat het decor gevormd zou gaan worden door Cathkin Park, het beroemde spookstadion. Het mocht niet zo zijn, zoals u al had geraden: postponed, oftewel P-P. En alsof het stadion die dag helemaal geen zin had in bezoek, veranderde de gutsende regen tijdens ons bezoek in een ware wolkbreuk. Het deerde ons niet: Cathkin Park moet je gezien hebben.

14 glasgow
15 glasgow
16 glasgow
17 glasgow
18 glasgow
Eén ding wisten we zeker, op weg naar de laatste bestemming van een drijfnatte zaterdag: deze wedstrijd zou niet worden afgelast. Jammer genoeg was dat niet omdat het veld er zo mooi bij lag, maar omdat in het klassieke Shawfield Stadium geen voetbalwedstrijden meer worden gespeeld en er magere hondjes over een zandbaan rennen, achter een mechanisch aangedreven nepkonijn aan. Voor zes pond mocht je ernaar kijken. En kon je de oude terracing verkennen. Clyde FC vertrok in 1986 uit Shawfield, sindsdien kwamen de toeschouwers voor speedway en windhondenraces. Ze zijn op deze zaterdagavond overigens op twee handen te tellen, de toeschouwers. Maar wij waren dankbaar voor dit waardige slot van een mooie voetbaldag. We vertrokken tot verbazing van de uitsmijters zonder ook maar een penny te hebben ingelegd. Maar met het gevoel een hoofdprijs te hebben gewonnen.

19 glasgow
20 glasgow
21 glasgow
22 glasgow
23 glasgow