Alemannia Aachen is failliet. Alweer, want vijf jaar geleden was de club ook al bankroet. In 2007 speelde de club nog in de Bundesliga, maar sinds de overstap naar het nieuwe Tivoli is het bergafwaarts gegaan. Achteraf is makkelijk praten, maar wat zou er gebeurd zijn als de club het beruchte oude Tivoli niet had verlaten? We zullen het uiteraard nooit weten. Maar de intimiderende sfeer, mede vanwege de steile staantribunes die via oude opgangtrappen konden worden bereikt, kwam nooit meer terug. Daarom ging fotograaf Martijn Mureau een week voor de sloop van het voormalige Tivoli nog eenmaal langs.

De oude opgangen naar de staantribunes van het Tivoli

De opgangen naar de staantribunes

De zittribune van het Tivoli Stadion

De zittribune

Tivoli was een van de oudste stadions in Duitsland. In 1908 besloot de stad Aachen een gedeelte van het landgoed Gut Tivoli aan Alemannia Aachen te verhuren. FC Alemannia, zoals de club toentertijd heette, was opgericht door studenten. De oprichting zorgde in Aken voor flinke belangstelling en al snel werd de eerste tribune op de plaats van het oude Tivoli gebouwd. In 1919 fuseerde FC Alemannia met Aachener Turnverein tot Alemannia Aachen. De fusie was een schot in de roos en de belangstelling voor de nieuwe fusieclub nam flink toe. Het bestuur besloot om een stadion met een capaciteit van 11.000 plaatsen te bouwen, dat in 1928 gereed was.

De oude staantribune van het Tivoli Stadion

De oude staantribune

Het nieuwe stadion van Alemannia Aachen

Het nieuwe stadion van Alemannia Aachen

IMG_0687
Na de Tweede Wereldoorlog bleven de toeschouwers toestromen en de club besloot nogmaals om het stadion uit te breiden. In de zomer van 1957 werd het verbouwde stadion met een capaciteit voor 32.000 bezoekers in gebruik genomen. Een kleine elf jaar later behaalde Alemannia Aachen het grootste succes uit haar bestaan: de club eindigde op een tweede plaats in de 1. Bundesliga. Het seizoen daarop degradeerde Alemannia echter naar de Tweede Bundesliga. Het duurde ruim veertig jaar voordat Aachen op het hoogste niveau terugkeerde.
IMG_0700 IMG_0710
Een van de tunnels naar het veld
IMG_0726
Wellicht dat daar ook Mythos Tivoli geboren werd: Alemannia Aachen was geen club die veel grote successen heeft gekend, maar een club waar verbondenheid met de stad en kameraadschap voorop stond. Doordat Alemannia flink wat toeschouwers trok die zich fanatiek achter de club schaarden, werd Tivoli een vestiging die moeilijk te nemen was.

Ik bezocht het oude Tivoli enkele keren en was ervan onder de indruk hoe fanatiek de fans meeleefden. Vooral tijdens de avondwedstrijden had het wat. De hoge Flutlichte torenden hoog boven het stadion uit en verlichtten de woonwijk en de tribunes. De geur van Bratwürsten en het bier, de gure wind die over het veld kon waaien en de steile staantribunes vormden alle ingrediënten voor een indrukwekkende voetbalavond. Vooral als de fans zich op de Würselener Wall begonnen te roeren, wist je dat flink kon spoken op Tivoli. Het is juist daarom zo jammer dat de club de laatste jaren in een nietszeggende, betonnen schoenendoos speelt.

Het Tivoli Stadion in betere tijden: Alemannia Aachen - St. Pauli

Tivoli in betere tijden: Alemannia Aachen – St. Pauli

IMG_0733 IMG_0739 IMG_0740 IMG_0742