Aandacht in Fortuna Museum voor rijke clubhistorie

Dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers zal de rijke clubhistorie van Fortuna Sittard en haar voorgangers Fortuna’54 en Sittardia – die in 1968 fuseerden tot het huidige Fortuna Sittard – vanaf begin mei prominent terug te vinden zijn in het stadion van de eredivisionist. De vrijwilligers zijn momenteel hard aan het klussen om de streefdatum te halen. “Met het museum willen wij supporters, jong en oud, enthousiasmeren en informeren over hoe groot deze club ooit was”, aldus Peter Schols. Schols is één van de zeven initiatiefnemers van het Sittardse voetbalmuseum.

Bol.com

Peter Schols glijdt met zijn handen over een stapeltje zwart-witfoto’s uit de jaren zeventig van De Baandert, het stadion waar Fortuna tot 1998 successen vierde en waarvan een fotoreportage in de juli-editie van Staantribune was te vinden. “Ik ben een enorme fan van jullie blad”, zegt Schols. “Juist omdat het in Staantribune vooral over de supporterscultuur gaat. De wijze waarop een club verankerd is in een regio, is enorm belangrijk. Die trots op Fortuna krijgt straks zijn weerslag in het museum, zowel in woord als beeld.

We hebben van de club een ruimte toegewezen gekregen in het stadion, op de eerste verdieping. In principe willen we minimaal één dag in de week open zijn, maar we gaan natuurlijk ook schoolklassen rondleiden en door het jaar heen verschillende exposities organiseren om onze geschiedenis te delen. Ook om inkomsten te genereren, want de kosten om dit museum te realiseren zijn aan de hoge kant. Mede omdat we veel digitale items hebben verwerkt. Ons motto wordt: ‘Van iedereen, voor iedereen’. Mensen die spullen uitlenen aan het museum zullen ook een naamsvermelding krijgen bij het stuk dat wordt geëxposeerd.”

Vrijwilligers leggen momenteel de laatste hand aan het Fortuna Museum, dat een plek krijgt op de eerste verdieping van het stadion.

Relikwieën

Peter Schols is ondernemer in Maasbracht, voorzitter van het Fortuna Museum en verzamelaar. En niet zo’n beetje. Zijn kantoor thuis is al een museumpje op zich. Aan de muren hangen shirts met sponsornamen die symbool staan voor bepaalde generaties. Zoals die met LU (Wilbert Suvrijn), Kärcher (René Maessen) en Fitland (Perr Schuurs) op de borst. De vitrinekasten puilen uit met relikwieën, oude voetbalkaartjes herinneren aan bijzondere momenten in de clubgeschiedenis.

“En we hebben zelfs de bal waarmee Fortuna’54 in 1964 de KNVB-beker won tegen ADO”, lacht Peter. In een metershoge kast staan ordners met daarin foto’s, honderden foto’s. Vooral van vroeger. En krantenknipsels, keurig geordend vanaf het seizoen 1954-1955. “We zijn inmiddels met z’n zevenen, maar Jan Dieteren is ooit begonnen met het sparen van shirts. Op een bepaald moment heeft hij zijn verzameling verkocht. De verzameling is inmiddels zó groot dat we het museum gemakkelijk twee keer zouden kunnen vullen. In het museum besteden we aandacht aan Fortuna Sittard, Sittardia en zeker ook Fortuna’54.” Met enige trots in zijn stem: “Want we zijn natuurlijk wel de eerste profclub van Nederland.”

Bol.com

Relikwieën, zoals oude shirts, foto's en affiches, krijgen een prominente plek in het museum.

Clubhelden

De verzameling van Peter (en die van zijn zes medecollectioneurs) is niet meer ‘thuis’ opgeslagen, maar straks voor alle voetballiefhebbers te zien in het Fortuna Museum. “De architect die ook het Toon Hermans Museum heeft ontworpen, maakt ook het ontwerp voor de inrichting van ons museum”, verduidelijkt Peter. “Er komen vitrinekasten te staan waarin oude foto’s, shirts en krantenartikelen te zien zullen zijn, maar we gaan ook historische voetbalwedstrijden uitzenden.

En zo’n twintig tot 25 clubhelden krijgen ieder hun eigen plek in het museum. Natuurlijk Mark van Bommel, Kevin Hofland, René Maessen en Ronald Hamming. Maar ook clublegendes uit een verder verleden als Cor van der Hart, Jan Notermans en Willy Dullens. En we gaan regelmatig met thema’s werken of we lichten er speciale seizoenen of spelers uit.”

Een foto van de feestelijkheden rondom het kampioenschap van 1995 is terug te vinden in het museum. Geheel links Fernando Ricksen. In het midden: Mark van Bommel.

Opening

Het Fortuna Museum wordt begin mei officieel geopend. “We willen oud-voetballers betrekken bij de officiële opening van het museum. Hoe de definitieve invulling van de opening wordt ingevuld, is op dit moment nog niet bekend. Maar we gaan er iets moois van maken”. Gelukkig krijgt het museum ook veel support van sponsors. “Zonder hen was het realiseren helemaal niet mogelijk geweest, en om nog meer draagvlak te krijgen hebben we voor de fans ook een laagdrempelig sponsorpakket gemaakt.”

“Zo kun je straks ‘Vriend van het Fortuna Museum’ worden, we overwegen met oorkondes te gaan werken voor bezoekers als herinnering aan een museumbezoek en we willen op termijn merchandise gaan verkopen. Bijvoorbeeld een replica van het eerste shirt dat Fortuna na de fusie in 1968 droeg of een replica van het trainingspak van Fortuna’54, maar dat blijven voorlopig nog even dromen.”

Meer informatie over het Fortuna Museum is te vinden op www.facebook.com/fortunamuseum.

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...