Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden vergaan? De afgelopen dagen plaatsten we een Top 10 van legendes uit het spel. FM-verslaafde Ewald van Veen stuurde zijn eigen favoriete speler in:

“Een van de spelers die mij is bijgebleven tijdens de vele edities van Championship/Football Manager die ik gespeeld, is de jonge Roemeense spits Bogdan Stancu. In FM 2008 was hij voor mij als manager van PSV een zekerheidje. Stancu was in Roemenië op te pikken voor zo’n € 1,5 miljoen en had bovendien geen spectaculaire salariseisen.

In de seizoenen die hij bij mijn team in de spits stond, had hij maar één doel en dat was zoveel mogelijk doelpunten maken. En dat ging hem altijd gemakkelijk af. Hij werd steevast topscorer in de eredivisie en hielp PSV ook op Europees vlak verder. De Champions League heb ik helaas niet kunnen winnen, maar dat lag in ieder geval niet aan Bogdan. Voor mij past Bogdan Stancu dan ook zonder meer in het rijtje Football Manager Legends!”

ps: dankzij jullie leuke serie over Football Manager heb ik zelfs FM 2008 weer een keer opgestart. Uiteraard mocht Stancu ook deze keer niet ontbreken (zie hieronder)!

Foto header: Bogdan Stancu tijdens Italië – Roemenië in 2015 (Pro Shots/Andrea Staccioli /Insidefoto)

Heb jij zelf nog met een FM-legend gespeeld die we (nog) niet hebben besproken, mail dan je ervaringen met deze voetballer naar: info@staantibune.nl

Lees ook de Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:
#10: Mika Ääritalo
#9: Anthony Vanden Borre
#8: Sherman Cárdenas
#7: Mark Kerr
#6: Tó Madeira
#5: Cherno Samba
#4: Kim Källström
#3: Maxim Tsigalko
#2: Tonton Zola Moukoko
#1: Lebohang Mokoena

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg. In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving.

Je kunt het nummer bestellen in onze webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

Bekijk hier een voorproefje van de nieuwe editie in elf seconden:

Voor deze editie schreef Frank Heinen – op geheel eigen wijze – een portret van Dennis Bergkamp, die de cover van dit nummer siert en op 10 mei Abraham zag. Hoofdredacteur Jim Holterhuës schreef een portret van een voetballer die vergeten lijkt te zijn: Wendel Fräser, een van de slachtoffers van de SLM-ramp, op 7 juni dertig jaar geleden.

Verder spraken we voor dit nummer onder anderen met Mounir El Hamdaoui en Alexander Büttner, liefhebbers pur sang, en Youssef El Akchaoui over het wonderjaar van NEC. Ook maakte redacteur Daan Rieken een artikel over de bekerwinst van sc Heerenveen tien jaar geleden.

Daarnaast bezocht huisfotograaf Marco Magielse het stadion van Cercle Tongeren, dat al vijftig (!) jaar onaangeroerd staat, en een thuiswedstrijd van Southend United Football Club in het geweldige Roots Hall.

Bestel via: https://www.webshop-staantribune.nl/a-56166893/home/staantribune-24-dennis-bergkamp-50