Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden vergaan? De afgelopen dagen plaatsten we een Top 10 van legendes uit het spel. FM-verslaafde Mattijs Mol stuurde zijn eigen favoriete speler in:

“Deze speler was in Championship Manager 01/02 een jaar of negentien en voor weinig – rond de 2,5 miljoen euro was genoeg – op te pikken bij Shakthar Donetsk. Eerder speelde hij voor clubs in Tunesië en in zijn moederland Nigeria. Behalve zijn 32 interlands, 14 doelpunten en 2 goals in de Champions League tegen Barcelona heeft hij zijn CM-potentieel helaas nooit echt bereikt. Jammer voor hem, maar in het spel maakte hij alles waar.

Zo maakte hij – onder mijn vleugels – bij zijn debuut in het eerste seizoen van Napoli meteen een hattrick en zorgde hij er binnen een paar jaar hoogstpersoonlijk voor dat diezelfde Italiaanse club voor het eerst in de geschiedenis de Champions League omhoog mocht hijsen. De finale werd gewonnen van Bayern München, met wederom drie goals van mijn Nigeriaanse vriend.

In vijf seizoenen van de Serie B naar de belangrijkste voetbalbeker van Europa: dat zou Maradona nooit gelukt zijn, maar deze ster dus wel. 
Hij stond steevast bovenaan mijn scoutingslijst en heeft mijn vertrouwen altijd terugbetaald in doelpunten. Welke held er op het lijstje dus bij moet: Julius Aghahowa!”

Heb jij zelf nog met een FM-legend gespeeld die we (nog) niet hebben besproken, mail dan je ervaringen met deze voetballer naar: info@staantibune.nl

Lees ook de Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:
#10: Mika Ääritalo
#9: Anthony Vanden Borre
#8: Sherman Cárdenas
#7: Mark Kerr
#6: Tó Madeira
#5: Cherno Samba
#4: Kim Källström
#3: Maxim Tsigalko
#2: Tonton Zola Moukoko
#1: Lebohang Mokoena

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg. In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving.

Je kunt het nummer bestellen in onze webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

Bekijk hier een voorproefje van de nieuwe editie in elf seconden:

Voor deze editie schreef Frank Heinen – op geheel eigen wijze – een portret van Dennis Bergkamp, die de cover van dit nummer siert en op 10 mei Abraham zag. Hoofdredacteur Jim Holterhuës schreef een portret van een voetballer die vergeten lijkt te zijn: Wendel Fräser, een van de slachtoffers van de SLM-ramp, op 7 juni dertig jaar geleden.

Verder spraken we voor dit nummer onder anderen met Mounir El Hamdaoui en Alexander Büttner, liefhebbers pur sang, en Youssef El Akchaoui over het wonderjaar van NEC. Ook maakte redacteur Daan Rieken een artikel over de bekerwinst van sc Heerenveen tien jaar geleden.

Daarnaast bezocht huisfotograaf Marco Magielse het stadion van Cercle Tongeren, dat al vijftig (!) jaar onaangeroerd staat, en een thuiswedstrijd van Southend United Football Club in het geweldige Roots Hall.

Bestel via: https://www.webshop-staantribune.nl/a-56166893/home/staantribune-24-dennis-bergkamp-50