Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden vergaan? FM-verslaafde Robert Breukers licht de komende dagen zijn top tien spelers uit.

Op #5: Cherno Samba

Als kind 132 doelpunten maken in 32 wedstrijden. Lionel Messi, Pelé, Maradona? Nee, we hebben het over Cherno Samba, de hoop in bange dagen voor de Engelse natie. In het spel maakte hij vaak binnen afzienbare tijd de overstap naar Manchester United, om daar zeker tien jaar ‘1 op 1’ te lopen en prijs na prijs binnen te halen.

In het echte leven ging het Cherno iets minder af. Spelend in de jeugd van Millwall werd hij door alle grote clubs in de gaten gehouden. Liverpool zou zelfs een officieel bod hebben uitgebracht. Hij doorliep de jeugdelftallen van Engeland tot en met U20, maar daarna stokte zijn ontwikkeling.

Zijn debuut bij Millwall kwam er nooit van en na omzwervingen in Spanje (Cádiz en Malaga), Engeland (Plymouth en Wrexham), Finland (Haka), Griekenland (Panetolikos) en Noorwegen (FK Tonsberg) besloot Samba op z’n 27e dat het mooi was geweest. Als lichtpuntje valt nog wel te vermelden dat hij tot vier interlands voor Gambia wist te komen.

Lees ook:
#10: Mika Ääritalo
#9: Anthony Vanden Borre
#8: Sherman Cárdenas
#7: Mark Kerr
#6: Tó Madeira

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg. In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving.

Je kunt het nummer bestellen in onze webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

Bekijk hier een voorproefje van de nieuwe editie in elf seconden:

Voor deze editie schreef Frank Heinen – op geheel eigen wijze – een portret van Dennis Bergkamp, die de cover van dit nummer siert en op 10 mei Abraham zag. Hoofdredacteur Jim Holterhuës schreef een portret van een voetballer die vergeten lijkt te zijn: Wendel Fräser, een van de slachtoffers van de SLM-ramp, op 7 juni dertig jaar geleden.

Verder spraken we voor dit nummer onder anderen met Mounir El Hamdaoui en Alexander Büttner, liefhebbers pur sang, en Youssef El Akchaoui over het wonderjaar van NEC. Ook maakte redacteur Daan Rieken een artikel over de bekerwinst van sc Heerenveen tien jaar geleden.

Daarnaast bezocht huisfotograaf Marco Magielse het stadion van Cercle Tongeren, dat al vijftig (!) jaar onaangeroerd staat, en een thuiswedstrijd van Southend United Football Club in het geweldige Roots Hall.

Bestel via: https://www.webshop-staantribune.nl/a-56166893/home/staantribune-24-dennis-bergkamp-50