Over Feyenoord zijn al heel wat boeken geschreven, onder meer over de rijke historie van de club uit Rotterdam-Zuid, over het wereldberoemde stadion, met supportersverhalen en over clubicoon Willem van Hanegem lijkt er jaarlijks een nieuwe boekwerk te verschijnen. Feyenoord-supporter Frans Reichardt bedacht een origineel onderwerp: Feyenoord-tatoeages. Of taatoos, op z’n Rotterdams gezegd.

Het idee is niet uniek, want van Bayern München verscheen al eens een boek met tattoos, maar – net zoals met de Europa Cup I, de Wereldbeker en de UEFA Cup – is Feyenoord wel de eerste Nederlandse club met een tatoeageboek.

Foto: Edwin Verheul

Er staan schitterende kunstwerkjes in het boek, maar ook ronduit lelijke plakplaatjes. Sommige tatoeages zijn zelf gezet met Oost-Indische inkt, zoals die van het beruchte Vak-S eind jaren zeventig. Maar eigenlijk doet het er niet toe of je ze wel of niet mooi vindt – voor degene die de tattoo heeft laten zetten, is het immers bijzonder. Want het is zijn (of haar) manier om de liefde voor de club te uiten. 

In het boek zijn sommige tatoeages uitgelicht. De persoonlijke verhalen achter deze tattoos zijn ontroerend, zelfs als je een andere club aanhangt. Het toont maar weer eens dat het supporter zijn van een club veel meer is dan de negentig minuten op het veld.

Het enige minpuntje van het boek is dat sommige beelden – van onder anderen Edwin Verheul en Staantribune-fotograaf Willem de Kam – eigenlijk meer ruimte hadden verdiend. Maar dat kon bijna niet anders, want uitgever Trichis en Reichardt moesten uit ruim tweeduizend foto’s zo’n zevenhonderd Feyenoord-tatoeages selecteren, een waar monnikenwerk.

Foto: Willem de Kam

De samensteller werkte dan ook wekenlang, vaak tot diep in de nacht, aan het document. Reichardt deed het uit liefde voor de club. Of beter gezegd: voor de supporters.  Want: “Misschien hou ik nog wel meer van de supporters van Feyenoord dan van Feyenoord zelf”, zei hij bij de presentatie.

Feyenoord Forever – Feyenoorders & hun tattoos is is alléén verkrijgbaar via FSV De Feijenoorder
Uitgever Trichis Publishing i.s.m. FSV De Feijenoorder
ISBN 9789492881281
€ 19,99
Hardcover, 208 pagina’s