Kazachstan, de tegenstander van het Nederlands Elftal vanavond, werd pas in 1994 lid van de FIFA en van de Aziatische continentale voetbalbond AFC. Rusteloze nomaden als ze blijven, trokken de Kazachstanen acht jaar later alweer in bij de UEFA in Zwitserland. Vandaar dat Oranje in de poule zit met Kazachstan

kazachtstan-logo

Zomeravondvoetbal
De Қазақстан Премьер Лигасы, oftewel de Premier League van Kazachstan, is een zomercompetitie. Net als in veel noordelijke landen loopt de liga van maart tot november. Het vriest ‘s winters namelijk altijd in het land dat 65 keer zo groot is als Nederland, maar slechts 15 miljoen inwoners telt. De gemiddelde temperatuur ligt dan in het noorden rond de -20°C. In januari werd in Astana -26°C gemeten. ’s Zomers tikt de thermometer wel eens de 40 graden aan in dit extreme landklimaat.

We gaan Europa in!
AZ is tot nu toe de enige Nederlandse club die in de Europa Cup een Kazachstaanse ploeg heeft getroffen. Twee keer zelfs. In 2010 werd Aktobe met pijn en moeite afgeschud in de vierde voorronde van de Europa League. Twee jaar geleden trof AZ in de groepsfase Sjachtjor Karaganda. Opnieuw was het mager in Kazachstan (1-1), maar thuis zetten de Alkmaarders dat recht: 1-0. Het Nederlands Elftal speelde tot de uitwedstrijd van vanavond maar één keer eerder tegen Kazachstan. Dat was uiteraard de thuiswedstrijd in deze EK-kwalificatie, in Amsterdam (3-1).

Oranje boven
Bij Sjachtjor Karaganda – inderdaad, de tegenstander van AZ – speelt een Nederlander. Desley Ubbink (22) verruilde vorig jaar RKC Waalwijk, waar hij maar één officiële wedstrijd speelde, voor FC Taraz in Kazachstan. Hij tekende daar een driejarig contract, maar verkaste dit seizoen naar Sjachtjor, de kampioen van 2011 en 2012. Ubbink is er basisspeler, maar de nieuwe, jonge ploeg van de voormalige topclub heeft het zwaar en hangt het hele seizoen al in de onderste regionen. Desley, die onder meer in de jeugd van Feyenoord en RBC speelde, staat op de clubsite met zijn paspoortnaam Cornelis vermeld.

Megalomane verzameling
Astana is sinds 1997 de hoofdstad van Kazachstan. De naam betekent ook ‘hoofdstad’, zodat er geen misverstand over kan bestaan. Het is een megalomane verzameling van moderne, immense bouwwerken en brede straten. In het grootste winkelcentrum van de stad ligt een echt zandstrand aan een kunstmatig meer. Aan de rand van de stad staan de hutjes van de Kazachstanen die niet direct toegang hebben tot oliegeld. De burgemeester van Astana, Adilbek Zhaksybekov, is voormalig preses van de nationale voetbalbond.

Meer feitjes over Kazachstan in de nieuwe Staantribune. Het magazine is verkrijgbaar in de webshop of in abonnementsvorm te bestellen.

Tekst: Eric de Jager
Illustratie: Johan Visser