Op De Wageningse Berg komen elke dinsdagochtend oud-spelers, -medewerkers en supporters van FC Wageningen bij elkaar. Ze drinken koffie en praten over voetbal, vooral over vroeger. FC Wageningen leeft op deze manier nog steeds, ook 25 jaar na het faillissement. “Het zou eeuwig zonde zijn geweest als De Berg helemaal zou zijn verdwenen.”

Deze dinsdag is er koffie met slagroomtaart, want een van de vrijwilligers was afgelopen week jarig. Na de felicitaties en de bijbehorende verjaardagsliedjes komt aan tafel het verschil in mentaliteit aan bod. “Vroeger was er meer saamhorigheid, de betrokkenheid was groter. Tegenwoordig zijn de voetballers einzelgängers die vooral aan zichzelf denken. Dat was in onze tijd wel anders. Zie je de huidige generatie voetballers veertig jaar na hun spelerscarrière al bij elkaar gaan zitten, zoals wij hier nu doen?”

Supporter Harold van Kooten zorgt samen met een aantal andere vrijwilligers dat het stadion er goed blijft uitzien. “De tribunes zijn een beetje vervallen en er valt nog veel te verbeteren, maar het heeft ook wel iets. Het mos dat groeit op de staanplaatsen, sommige details moet je ook niet meer willen veranderen. We hebben wel weer een omheining geplaatst langs het veld, dat er overigens prima bij ligt. Van een groot aantal clubs die failliet is gegaan, hoor je weinig tot niets meer. Van SC Amersfoort is vrij weinig meer over. Er staan volgens mij nog wat kassahokjes, maar dat is het. Het zou eeuwig zonde zijn geweest als dat bij De Wageningse Berg ook was gebeurd.”

Toch oogt het dinsdagochtendritueel ook een beetje pijnlijk. De vrees van veel clubsupporters in Nederland, zeker die van de clubs die onderin het betaald voetbal meehuppelen, is hier werkelijkheid. Alsof je wekelijks naar het graf van een dierbare gaat. Gelukkig heerst hier allerminst een grafstemming; het is vooral gezellig. Er wordt gelachen, veel koffie gedronken en er worden herinneringen opgehaald. Vaak voor de zoveelste keer, want de meeste onderwerpen zijn in de afgelopen jaren al vaker ter sprake gekomen. Zo ook het faillissement in 1992.

“Natuurlijk, het faillissement deed pijn. Ik zag het ook niet aankomen. Destijds was ik gewoon supporter en stond er nog niet zo dichtbij als nu”, zegt Van Kooten. “Ik weet nog goed dat een vriend mij thuis belde en zei dat FC Wageningen op het punt van omvallen stond. Tegenwoordig zou je het opzoeken op internet, maar ik ben toen meteen naar het stadion gegaan, waar de spelers de supporters aan het toespreken waren.

De club had nog een plan bedacht om obligaties te verkopen. Zo’n obligatie zou tien euro kosten, maar toen dat initiatief eenmaal van de grond was gekomen, werd bekendgemaakt dat het niet meer mocht baten. Shirtsponsor Schoenenreus had zich teruggetrokken en in Wageningen heb je nu eenmaal niet zoveel grote bedrijven, dus er kon op de korte termijn ook geen andere sponsor worden gevonden. Later heb ik begrepen dat PGEM, de energieleverancier in die periode, steeds op de valreep kon worden betaald. Dan kon de club in ieder geval de verlichting op De Wageningse Berg blijven gebruiken. Als ik het nu hoor kan ik er wel om lachen, maar dat moet echt vreselijk zijn geweest voor de mensen binnen de club.”

Lees het hele artikel over FC Wageningen, geschreven door redacteur Gijs Groeneveld, in de nieuwe Staantribune. Verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
De Derby: Ajax – FC Amsterdam
Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
– The rise and fall van SVV
Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
– Moord op een voetbalclub: hoe Third Lanark verdween
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
– SC Veendam: Koude wind en warme familiebanden

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.