In geen land ter wereld is het amateurvoetbal zo groot als in Engeland. Het zogenaamde Non-League Football trekt iedereen zaterdagmiddag weer duizenden mensen. Een van de meest bekende Non-League clubs is FC United of Manchester, dat tien jaar geleden werd opgericht door ontevreden supporters van Manchester United. Amsterdammer Ronald Pieloor (55) heeft zijn hart aan de club verpand en maakt regelmatig de oversteek naar Engeland om FC United te bezoeken en daar filmpjes te maken. Pieloor nam Staantribune voor een artikel in het derde magazine mee naar de eerste competitiewedstrijd van de club in zijn nieuwe stadion.
mockup_FCUM_nr03Die wedstrijd is vandaag FC United of Manchester – Stockport County. Het is de eerste officiële wedstrijd in Broadhurst Park, het nieuwe stadion van FC United, en Pieloor is erbij om daar een filmpje van te maken. Hij heeft al een hele reeks over FC United gemaakt. De Amsterdammer is bij veel YouTubers beter bekend onder de naam PI Alfa, zijn naam op de videosite. Pieloors eerste bezoek aan FC United was in 2012 en sindsdien volgt hij de club intensief. “Het is razendknap wat FC United in tien jaar voor elkaar heeft gekregen. Van helemaal niets, geen stadion of spelers, naar een club in de National League North (het zesde niveau in Engeland, red.) én een eigen stadion. Het lijkt allemaal makkelijker dan het in werkelijkheid is en ik denk dat veel anderen er het bijltje al bij hadden neergegooid. Het is echt een strijd geweest voor de fans om een plek voor het nieuwe stadion te vinden en dat te bouwen. En alles is door de supporters zelf gedaan.”

Bij Manchester United komt Pieloor nog steeds, maar eigenlijk vindt hij het net zo leuk om FC United te volgen. Misschien zelfs nog wel leuker, vanwege het ongedwongen karakter in de Non-League. “Eigenlijk is het niveau waar FC United speelt leuker dan de Premier League. Je kunt tijdens wedstrijden in de Non-League gewoon rustig rondlopen in het stadion en bent veel vrijer. Dat is handig voor de filmpjes die ik maak. De bedoeling van mijn video’s is om een tijdsbeeld vast te leggen. Supporters van FC United kunnen dan in 2040 terugkijken hoe de supportersbeleving in 2015 was. En niet alleen van FC United, maar ook van andere clubs. Daarom ga ik graag naar uitwedstrijden van ze, want op die manier zie ik ook andere supportersgroepen. Het liefste ga ik dan zowel het thuis-als uitvak in met mijn camera, zodat ik van beide clubs een beeld heb.”

Lees het volledige artikel over de FC United of Manchester in Staantribune #3. Het magazine is na te bestellen in de webshop of in abonnementsvorm te bestellen.

FCvsFCxi-16-05-2015-1028