Voor supporters van Go Ahead Eagles is het een bittere pil dat zij vanavond niet aanwezig kunnen zijn bij de eerste Europese uitwedstrijd van hun club sinds 1984. Tegenstander Ferencváros moet een thuiswedstrijd achter gesloten deuren spelen, vanwege een straf die de Hongaren nog hadden uitstaan bij de UEFA. De reden: racistisch gedrag van een deel van de aanhang, iets waarmee de club al jaren wordt geassocieerd. Een bekend voorbeeld is de Champions League-wedstrijd tussen de Hongaren en Ajax in 1995 (1-5), waarbij de fanatieke supporters van Ferencváros massaal oerwoudgeluiden maakten als er een donkere Ajacied aan de bal was. In de nieuwe Groupama Aréna, waar Ferencváros sinds afgelopen seizoen speelt, is racistisch gedrag nog niet helemaal uitgebannen.

ferenc2De Groupama Aréna, dat gebouwd is op de plek van het oude stadion Albert Flórián, is na het oude Ferenc Puskás stadion (capaciteit: 56.000) het grootste voetbalstadion in Hongarije met 23.700 plaatsen. Veel Ferencváros-supporters zijn blij en trots op het nieuwe onderkomen, maar het stadion valt niet bij iedereen in de smaak. De komst van het nieuwe stadion ging – zoals vaker met moderne arena’s – namelijk gepaard met een pakket nieuwe veiligheidsmaatregelen: strengere beveiliging, een clubcard en zelfs apparatuur die supporters kan identificeren door het scannen van hun aderen (!). Samen met de verhoogde entreeprijzen vielen deze maatregelen bij een deel van de fanatieke fans niet in goede aarde.

Toen Ferencváros op 10 augustus 2014 de openingswedstrijd tegen Chelsea speelde in het nieuwe onderkomen, werd tegelijkertijd in het kleine stadionnetje van stadsgenoot BKV Előre SC een alternatieve wedstrijd gespeeld, georganiseerd door B Közép, de fanatieke supporters van Ferencváros. Deze wedstrijd ging tussen fans van de Hongaarse club en supporters van het Oostenrijkse Rapid Wien.

ftc-logo

Het bestuur van Ferencváros probeert met de nieuwe maatregelen zo goed en kwaad als het kan een deel van de (extreemrechtse) harde kern buiten het stadion te houden en het geschonden imago van de club van nieuw elan te voorzien. Vooralsnog is de club op de goede weg, maar het extreemrechtse gedachtengoed is echter een hardnekkig verschijnsel bij meerdere Hongaarse clubs. Het is dan ook maar de vraag of dit op korte termijn is te bestrijden. Het racisme zal wellicht minder, of helemaal niet meer, zichtbaar en hoorbaar zijn in de stadions, om het gedachtengoed zelf uit te bannen is er helaas meer nodig dan een straf van de UEFA.