Voor een kleine club was FC Amsterdam behoorlijk spraakmakend. De legendarische rommelaar Dé Stoop zwaaide er de scepter. Quizmaster Frank Kramer speelde er linksbuiten, zanger Dries Roelvink stond er onder contract. Sportief en financieel stond FC Amsterdam echter altijd in de schaduw van stadgenoot Ajax. Op de wonderbaarlijke jaargangen 1973-1974 en 1974-1975 na.

De club, die eindigde in de marge en haar laatste adem uitblies op het bijveld van het Olympisch Stadion, begon begin jaren zeventig voortvarend aan haar nieuwe bestaan. In 1972 waren DWS en Blauw-Wit samengegaan tot FC Amsterdam, een jaar later sloot De Volewijckers uit Noord aan. Met in het embleem het standbeeld van het Lieverdje, een Amsterdams straatjochie, was de toon meteen gezet. FC Amsterdam was een verzameling vrijdenkers en vrijbuiters, die op zijn tijd ook nog eens heel goed voetbal liet zien. Soms zelfs beter dan de stadgenoot, die in die tijd drie keer op rij de Europacup I won.

Gerard van der Lem maakte de glorietijd als jonge prof mee. “Ik was weggestuurd bij Ajax, door Bobby Haarms, omdat ik niet te hanteren was. Ik had problemen met gezagsverhoudingen. Via Zeeburgia kwam ik in 1973 bij FC Amsterdam terecht. De club had de naam vol vrijbuiters te zitten, maar ik leerde daar juist mijn plaats kennen. Bij Ajax moest ik als jeugdspeler bij thuiswedstrijden verplicht in De Meer kijken. Maar als Ajax uit speelde, ging ik met mijn vader naar DWS in het Olympisch Stadion. Hij kocht één kaartje en dat gaf-ie weer door het hek aan mij. Als jochie van tien zag ik Frits Flinkevleugel en Jan Jongbloed spelen. Negen jaar later zat ik naast ze in de kleedkamer.”

Bij FC Amsterdam leerde Van der Lem voor het eerst een lesje nederigheid. “Om mij heen liepen sterke persoonlijkheden, met een natuurlijk overwicht. Ze hadden bakken ervaring en waren allemaal goedgebekt. Ik dacht: laat ik nu mijn grote mond maar eens houden.

Als je een stap op je eigen helft zet, schop ik je voor je flikker

De jonge spelers werden gevoed en gestuurd door de ouderen. Frits Flinkevleugel maakte me duidelijk dat iedereen zijn eigen taak had in het team. Ik was aanvaller en hij zei tegen me: ‘Als je een stap op je eigen helft zet, schop ik je voor je flikker’. Lekker duidelijk Amsterdams.”

Lees het hele artikel over de derby van Amsterdam van redacteur Eric de Jager in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
– Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
– The rise and fall van SVV
– Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
– Moord op een voetbalclub: hoe Third Lanark verdween
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
– SC Veendam: Koude wind en warme familiebanden

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.