Staantribune is op zoek naar de Beste Beschrijver Amateurvoetbal. De meewerkende regionale voetbalplatforms hebben hun favorieten naar voren geschoven en de stemmen stromen binnen. Inmiddels hebben zo’n tweeduizend mensen hun stem uitgebracht. Wie zitten er achter die regionale platformen zitten en hoe kijken zij naar hun eigen regio? In deze eerste aflevering spreken we met Frank Venema van Voetbal in de Bollenstreek.
Frank, wat zijn de mooiste derby´s in jullie regio?
“Elk niveau heeft zo zijn spraakmakende duels. Vorige week was Quick Boys – Rijnsburgse Boys. Een wedstrijd die eigenlijk nergens meer om ging, alleen om de eer. Maar als je naar het filmpje kijkt van vlak voor de aftrap, dan zie je wat zo´n wedstrijd teweegbrengt.

Jammer genoeg zitten Katwijk en Quick Boys niet meer in dezelfde competitie. Een paar jaar geleden kwamen achtduizend mensen op de Katwijkse derby af. Dat zie je in het amateurvoetbal alleen nog in Spakenburg. In de gemeente Katwijk heb je ook nog FC Rijnvogels. Die club is redelijk nieuw, maar heeft in de competitie al een paar keer tegen Quick Boys gespeeld. Als je echt naar een derby kijkt, dan is het natuurlijk Quick Boys – Katwijk, met Quick Boys – Rijnsburgse Boys als goede tweede. Maar ook op een lager niveau hebben we hier derby’s. In de zondag tweede klasse heb je Foreholte – Teylingen, oftewel Voorhout tegen Sassenheim.”

Wat is typisch voor de voetbalcultuur in de regio?
“Dat er op zo’n kleine oppervlakte door zoveel amateurclubs op een hoog niveau wordt gespeeld, is uniek in Nederland. De Bollenstreek is een streek van harde werkers. Vissers en bollenboeren die op een zaterdag alles opzijzetten voor het voetballen. Doordat het zulke harde werkers zijn, is er ook veel geld in de regio, waardoor de clubs spelers kunnen betalen. Zo heeft Quick Boys zijn spelersbudget van vorig jaar teruggeschroefd van een half miljoen naar 350.000 euro. Dat is een bizar bedrag.

Hier in de regio is ook wel een beetje het calvinistische arbeidsethos op zaterdag en het katholieke leven op zondag. De zondagclubs zijn veel meer gezelligheidsverenigingen. VVSB speelt dan wel in de tweede divisie, maar die spelen nog op een oud complex en heeft ook veel minder geld. En SJC betaalt ook wel, maar gezelligheid blijft bij dat soort clubs ook belangrijk.”

Frank Venema in actie voor Voetbal in de Bollenstreek

Welke clubs hebben de meeste fanatieke supporters?
“Quick Boys en Katwijk doen wat dat betreft niet voor elkaar onder. Vorig seizoen speelde Quick Boys een uitwedstrijd om het kampioenschap van de Hoofdklasse. Er waren 25 bussen vanuit Katwijk mee om de selectie te ondersteunen, enorm veel. En dan tel ik de supporters die op eigen vervoer zijn gegaan niet eens mee.”

Wat kenmerkt een goed wedstrijdverslag volgens jou?
“Ik vind het belangrijk dat er een duidelijke rode draad in het verslag zit, in combinatie met een mooie invalshoek. Ook is het mooi als die rode draad en de invalshoek worden ondersteund door een quote van een speler of trainer. De wedstrijd hoeft voor mij niet eens centraal te staan. Het kan ook over dingen gaan die rondom de wedstrijd spelen. Natuurlijk, als een speler na een kwartier rood krijgt, moet je daar naar vragen en het er over hebben in je verslag. Maar de wedstrijd is niet altijd leidend.”
In de regionale playoffs van de competitie om de titel van Beste Beschrijver Amateurvoetbal zijn twee schrijvers afgevaardigd via Voetbal in de Bollenstreek. Klik hier om de verslagen van deze schrijvers te lezen en om te stemmen. Stemmen in de regionale voorronde is mogelijk tot dinsdag 18 april. Voetbal in de Bollenstreek en haar kanalen zijn te volgen via:

www.voetbalindebollenstreek.nl
@vidbs
VoetbalindeBollenstreek
voetbal_in_de_bollenstreek

Foto: Tino Stulen