Abchazië – Zuid-Ossetië
De European Football Cup ging gisteravond pas echt van start met drie wedstrijden, waaronder de kraker van de Kaukasus: Abchazië tegen Zuid-Ossetië. Het verhaal van Abchazië is inmiddels wel bekend: het land organiseerde vorig jaar het WK en wist dat uiteindelijk ook te winnen. Zuid-Ossetië was in eerste instantie niet uitgenodigd voor het EK, maar vanwege een afzegging mochten zij ook meedoen. De beide landen zitten politiek gezien in dezelfde situatie: beide hebben zich onafhankelijk verklaard van Georgië en worden militair ondersteund door grote broer Rusland, dat beide landen wel erkent. Abchazië en Zuid-Ossetië zijn de facto onafhankelijk, maar van een snelle oplossing lijkt voorlopig nog geen sprake. Abchazië won overigens deze clash: na 43 seconden lag de bal al in het net, de snelste goal ooit tijdens een ConIFA-toernooi. Zuid-Ossetië maakte nog wel gelijk, maar in blessuretijd scoorde Abchazië opnieuw. Eindstand: 2-1.

Padanië – Ellan Vannin
Padanië is niet het meest sympathieke team dat meedoet, dat merkte ik al tijdens het WK in Abchazië. Veelal omhooggevallen pseudo-vedettes met de neiging om bij het kleinste tikje over de grond te rollen. Toch moet er rekening gehouden worden met het team, want zij zijn regerend Europees kampioen. Dat bleek ook tegen Ellan Vannin, oftewel het Britse Isle of Man. Zij reikten in 2014 tot de finale van het WK en worden gezien als een outsider voor de titel. Isle of Man heeft overigens twee nationale teams. Terwijl Ellan Vannin zich houdt aan de FIFA-regels omtrent nationale teams (spelers moeten geboren zijn in het land waarvoor zij uitkomen), staat het Isle of Man-team open voor iedereen die in de competitie speelt op het eiland, ongeacht hun nationaliteit. Tegen Padanië moest Ellan Vannin het overigens afleggen, de Italianen wonnen met 1-0.

Felvidek – Szekler Land
Szekler Land zag ik vorig jaar al in actie en was eigenlijk een van de saaiste teams die meededen op het WK in Abchazië. Szekler Land is een regio in Roemenië waar een grote Hongaarse minderheid woont. Zie daar ook de overeenkomst met Felvidek (dat vrij vertaald ‘Hoog Hongarije’ betekent): Felvidek is een streek, nu liggend in Slowakije, maar waar een grote Hongaarse minderheid woont. Samen met Karpatalya (Transnistrië) zijn er dus drie teams dit EK met banden met Hongarije en op een totaal van acht teams is dat nogal veel. Overigens komt dit vooral door het terugtrekken van Occitanië en County of Nice. Zij werden op het laatste moment vervangen door Karpatalya en Felvidek en dat zal ongetwijfeld ermee te maken hebben dat een van de ConIFA-bestuursleden een Hongaar is en deze teams snel kon mobiliseren. Felvidek won de Hongaarse clash met 1-0, maar met nog wedstrijden tegen Ellan Vannin en Padanië voor de boeg, wordt het een zware klus om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Datzelfde geldt voor Szekler Land, dat al kansloos lijkt voor de halve finale.

Vanavond vallen op het toernooi de eerste beslissingen. Alle teams komen dan in actie:

European Football Cup dag 3