“But can he do it on a cold rainy night in Stoke?” Het is een van de bekendste zinnetjes in het Engelse voetbal en linksback Erik Pieters kan deze vraag al jarenlang volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Sinds zijn vertrek bij PSV opereert hij een beetje in de luwte in de Premier League, maar daar functioneert hij eigenlijk bijzonder stabiel. Voor Staantribune nummer 11 zocht Joris van de Wier hem op voor een interview over zijn ervaringen met de Engelse voetbalcultuur. Een voorproefje:

“Het was in 2013 tijd voor de stap naar de Premier League, want ik was in Nederland uitgeleerd. Ik wilde altijd al in Engeland spelen. Vroeger keek ik vaak Match of the Day en ik vind het wel mooi dat ik hier nu zelf speel in stadions die ik van tv ken. Met mijn stijl en fysiek pas ik hier goed. Een mooie subtopper uit Spanje of Duitsland had ik ook niet afgeslagen natuurlijk, maar Engeland ligt mij het beste. De Premier League wordt ook ieder seizoen sterker. Nu schijnt Griezmann weer naar Manchester United te komen. Dat maakt het er alleen maar leuker op. Wat mij betreft komt Messi naar Manchester City, al zie ik dat niet gebeuren. De eredivisie daarentegen wordt steeds zwakker. Als speler word je daar niet beter van.”

“Mensen hier kijken anders tegen voetballers aan dan in Nederland. Ik zal niet zeggen dat er hier meer tegen ons wordt opgekeken, maar er is minder afgunst. Het bekendste voorbeeld is de hoed van Memphis Depay. Daar was in Nederland een hoop om te doen, maar dat speelt hier minder. Supporters hebben er ook geen problemen mee als je een grote auto koopt. Als je in Nederland met een Rolls Royce naar de training komt, word je afgemaakt. Hier vinden ze dat heel normaal. Als spelers bepalen wij de salarissen niet, dat doen de clubs en je zou wel gek zijn om dat te weigeren. Supporters vinden het dan ook logisch dat je er mooie spullen van koopt.”

Britannia Stadium
“Het stadion is echt een groot voordeel voor ons. Het staat bekend om de kou. Tegenstanders komen hier niet graag. Het stadion ligt hoog en de hoeken zijn open. Daardoor heeft de wind vrij spel. In het begin moest ik er ook aan wennen. Ik dacht een keer dat de bal uit zou gaan, maar de wind zorgde ervoor dat dat niet gebeurde. Die vergissing maak ik nu niet meer. Ik heb hier wedstrijden meegemaakt dat het echt ijskoud was. Zeker als er een flinke wind staat met wat regen erbij. Er zijn nu drie open hoeken, maar de komende tijd wordt er eentje dicht gebouwd. Doet de club toch wat nuttigs met het vele tv-geld dat ze krijgen, haha.”

Lees het hele interview met Erik Pieters in de nieuwe Staantribune, te bestellen in de webshop.

Staantribune #11
In nummer 11 ook een persoonlijk verhaal over Stadion Feijenoord, met unieke foto’s van onder anderen Robert Collette. Ook schreven we voor deze editie over de allereerste Europese awayday van sc Heerenveen en interviewden we Kees Kwakman in Volendam. We gingen op de koffie bij de topclub van Andorra, FC Santa Coloma, bezichtigden het Stadio Renato Dall’Ara in Bologna en maakten een reportage over de Trap in De Koel van VVV-Venlo.

Verder onder meer:

 • De verdwenen voetbalstrip: over Boing, Ronnie Hansen, Roel Dijkstra en Sjakie en zijn wondersloffen
 • De Rheinland Derby tussen Borussia Mönchengladbach en FC Köln
 • ‘Museumclub’ EDON in Zwolle, de club met de houten doelpalen
 • Fotoreportage van Grimsby Town
 • Een kijkje in het Heilige der Heiligen van eredivisieclubs: de kleedkamers
 • Het Zuiderpark van FC Den Haag
 • Portret Martyn Clarke, de man die pizza at met Diego Maradona
 • Het meest spectaculaire tweeluik aller tijden: Excelsior – FC Utrecht (2x 7-4!)
 • Ruud Gullit & Revelation Time
 • Historische jubileumboeken- en tijdschriften
 • Interview met voetbalanalyticus Pieter Zwart
 • en de gebruikelijke columns van Frank Heinen en RKC-aanvaller Johan Voskamp.

En dat alles in een fraaie vormgeving met schitterende foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke, Marco Magielse en Andy Zuidema.

Word lid!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Deel dan dit bericht op Facebook en Twitter met je vrienden en kennissen! Of steun ons door gewoon abonnee te worden. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals