Iedereen heeft wel een idool in de voetbalwereld. Staantribune-redacteur Joris van de Wier heeft er drie: Matthew Le Tissier, Sami Hyypiä en Archibald Leitch. De laatste is de grote onbekende van de drie. “Maar er zijn weinig mensen die zoveel hebben bijgedragen aan de voetbalcultuur in Groot-Brittannië als hij. Leitch is een van de redenen waarom ik nu in Edinburgh woon, zegt de Brits-voetbalexpert in zijn column in Staantribune #2.

“Archibald Leitch was een Schotse architect en ontwierp fabrieken. Rangers, zijn favoriete club, vroeg hem in 1899 om een nieuw stadion te bouwen. Het was het begin van een mooie carrière als stadionarchitect. Leitch ontwierp onder meer Old Trafford, Anfield, Highbury, Villa Park, White Hart Lane, Goodison Park, Stamford Bridge en Craven Cottage. Als grote club hoorde je er eigenlijk niet bij als je geen Leitch-stadion had. Helaas is er weinig meer van zijn werk over. De meeste stadions zijn gemoderniseerd of helemaal verdwenen.”Hearts Tynecastle

“Er zijn nog zeven echte Leitch-tribunes over. In Engeland bij Fulham, Everton, Portsmouth en Crystal Palace, al is die laatste flink verkracht. In Schotland zijn, naast de hoofdtribune van Hearts, ook die van Dundee FC en Rangers van de hand van Leitch. Een tribune van Archibald Leitch is voor een stadionliefhebber wat een Van Gogh is voor een kunstliefhebber. Als je als stadionautist geen snoeiharde plasser krijgt van die tribunes, is er iets mis met je.”

Lees de hele column van Joris van der Wier over de Archibald Leitch-stands in Staantribune #2, verkrijgbaar in de Staantribune webshop of via een abonnement.
Old Trafford Dundee Everton Goodison
Middlesbrough North Stand, Ayresome Park Everton Goodison Park Fulham v Manchester United Fulham - Craven Cottage Sunderland Roker Park Aston Villa Trinity Road Crystal Palace Selhurst Park Hearts main - Tynecastle Fulham v Bristol Rovers