Het Zweedse Södertälje, op drie kwartier ten zuiden van hoofdstad Stockholm, herbergt meer dan 30.000 Assyriërs, christenen uit het grensgebied van Turkije, Syrië en Irak. Die duizenden mensen drukken hun stempel op Södertälje. Er zijn niet alleen Assyrische supermarkten en cafés, maar ook een betaald voetbalclub, Assyriska FF.

In de jaren zeventig kwamen de eerste Assyriërs naar Södertälje. De christenen voelden zich niet veilig in hun regio omdat ze te maken hadden met geweld van Turken en Koerden. Tegelijkertijd werden Turken, Koerden én Assyriërs verjaagd uit het noorden van Irak, waar de regering – met een rol voor een jonge Saddam Hoessein – een beleid voerde van ‘Arabisatie’. Hele dorpen verlieten in die jaren het gebied in Zuidoost-Turkije dat nu grotendeels Koerdisch en Turks is.

De Assyriërs concentreerden zich in Södertälje als gastarbeiders. Het stadje had banen, aanvankelijk betaalbare woningen en ligt vlakbij Stockholm. Dat leidde begin jaren zeventig tot de oprichting van een culturele vereniging. Ter vermaak ging een deel van de club voetballen en in 1974 was het eerste elftal van Assyriska een feit. Een rood-wit ’74’ prijkt nog steeds op de vestjes en polo’s die te koop zijn in de fanwinkel.

Gevaarlijke leeftijd
In 2015 kwamen er bijna duizend vluchtelingen naar Södertälje, waarschijnlijk in meerderheid Assyriër. Daarbovenop arriveerden 1.600 asielzoekers in het stadje om te wachten op een beslissing over hun verblijfsvergunning.

Assyriska doet er alles aan om lokaal haar steentje bij te dragen. “We concentreren ons op de kinderen. Zij komen hier in een nieuw land, spreken geen Zweeds én geen Engels”, zegt marketing-chef Johan Malki. De vereniging heeft daarom een enorm aantal amateurteams voor de jeugd opgezet. Slechts een fractie van die ploegen speelt wedstrijden in officieel verband: ze dienen vooral om de jongeren iets om handen te geven.

Ninous Toma was tot voor kort de chef jeugd bij Assyriska. “Door middel van voetbal kan ik jongens Zweeds leren én ze het zelfvertrouwen geven om een baan te vinden.” Soms geen eenvoudig werk, geeft hij toe, maar: “Velen zijn begin twintig. Dat is een gevaarlijke leeftijd om te zeggen: ‘Zoek het zelf maar uit’.” In de ploegen leert de jeugd omgaan met regels en het feit dat discipline ook buiten het veld van pas komt.

Gratis toegang met asielzoekerskaart
De aanpak lijkt te helpen, zeggen Fehmi Tasci, de secretaris-generaal van de club, en Malki. “Twee asielzoekers die enkele jaren geleden aankwamen in Södertälje, trainen nu de vluchtelingen die hier vorig jaar neerstreken.” Om interesse te wekken bij de nieuwkomers, werkt Assyriska samen met zowel de gemeente als de Syrische kerken in de stad. Malki: “Je krijgt bijvoorbeeld gratis toegang tot de wedstrijden op vertoon van je asielzoekerskaart.”

Lees het hele achtergrondartikel over Assyriska FF in de nieuwe Staantribune! Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook in een speciaal pakket met Staantribune # 2, 3, 4 én een exclusieve pdf van het 0-nummer). Je kunt het nieuwe nummer ook lezen in Blendle.

In Staantribune #5 staat ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek en een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten.

mockup_cover_nr5Verder in dit nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • portret van Andro Knel, de oud-speler van Sparta en NAC die overleed tijdens de SLM-ramp
  • fotoreportage van Stade Joseph Marien, thuishaven van het Brusselse Royale Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua – Ajax
  • een achtergrondverhaal over de Belgische Tweede Klasse
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield, Persoonlijk (dit keer met oud-international Bert Konterman), en Het Plakboek, ditmaal van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag (waarover binnenkort meer nieuws!) en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.mockup_OrlandoSmeekes
mockup_VanBronckhorstmockup_unionSaint-Gilloise
mockup_VanDuren
mockup_AndroKnelmockup_top5