De grootste derby van Noord-Ierland is die tussen Glentoran en Linfield, de twee succesvolste clubs van het land. Voor het laatste nummer ging Staantribune op bezoek bij El Belclasico in The Oval, het stadion van Glentoran.

Om bij The Oval te komen, moet je de rivier de Lagan oversteken. Eenmaal over de brug kom je in een totaal andere wereld terecht. East Belfast hoort niet bij de provincie Armagh, zoals de rest van de stad, maar bij Down. Het is een door-en-door protestants-loyalistisch gebied. Overal zie je Britse vlaggen wapperen, rood-wit-blauw geschilderde stoepranden en muurschilderingen ter ere van paramilitaire groeperingen als de UDA en de UFF. Dat waren de loyalistische tegenhangers van de IRA, met duizenden doden op hun geweten. Vanaf de zijkanten van de huizen kijken geschilderde mannen met bivakmutsen en volautomatische wapens je dreigend aan. Sinds het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 is het een stuk rustiger in Belfast, maar onderhuids sluimert de strijd nog. De burgeroorlog mag dan wel vergeven zijn, vergeten is hij nog lang niet.

Ondanks de overdaad aan Britse symbolen, is het juist Linfield en niet Glentoran dat bekend staat als de überloyalistische club. “Wij zijn altijd de club geweest waar iedereen welkom was, of je nu protestant of katholiek bent”, vertelt Glentoran-supporter  Craig Mackenzie. “Bij Linfield was dat niet het geval. Daar waren tot begin jaren negentig geen katholieken welkom op de tribunes of op het veld. Linfield is de NoordIerse variant van Glasgow Rangers. Ze hebben dezelfde clubkleuren en zijn beide helemaal gek van het Britse koningshuis. In hun kleedkamers hangen zelfs foto’s van koningin Elisabeth. Ik hoop dat onze jongens een wat aantrekkelijkere dame aan de muur hebben hangen, haha. Linfield komt uit de wijk Windsor en heeft zelfs Windsor Castle in hun logo staan. Het is geen verrassing dat ze diepe banden met Rangers hebben. Ze passen ook goed bij elkaar: al hun supporters zijn tossers, haha.”

Tifo & Pyro
De mooiste momenten bij dit soort wedstrijden zijn de laatste minuten voor de aftrap. Beide supportersgroepen zingen tegen elkaar op, maken elkaar uit voor rukkers en de jonge gardes proberen elkaar uit de tent te lokken. Een van de Linfieldfans maakt met zijn handen het kom-maar-op-gebaar en trapt keihard tegen een hek aan om zijn statement kracht bij te zetten. Hij blesseert daarbij zijn voet. Hoongelach is zijn deel. Om zijn eer nog enigszins te redden, steekt hij zijn middelvinger op en maakt hij een keeldoorsnij-gebaar. Ondanks zijn Stone Island-jasje neemt niemand hem meer serieus. Op de houten tribune worden rookbommen en fakkels afgestoken door de thuisfans, terwijl de meegereisde Bluemen in het uitvak een tifo-actie hebben voorbereid met blauwe vellen. Het ziet er allemaal wat minder gelikt uit dan in Italië en Argentinië, maar de passie is vergelijkbaar. De Glenmen en de Bluemen zingen continu tegen elkaar en het aantal middelvingers en rukgebaren dat wordt uitgewisseld, is niet bij te houden.

Lees de hele reportage over de derby van Belfast in Staantribune nummer 5! Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook in een speciaal pakket met Staantribune # 2, 3, 4 én een exclusieve pdf van het 0-nummer). Je kunt het nieuwe nummer ook lezen in Blendle.

In de jongste editie van Staantribune staat ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek, een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten, en een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen.

mockup_cover_nr5Verder in dit nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • portret van Andro Knel, de oud-speler van Sparta en NAC die overleed tijdens de SLM-ramp
  • achtergrondartikel over clubs in de Belgische tweede klasse
  • fotoreportage van Stade Joseph Marien, thuishaven van het Brusselse Royale Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua-Ajax
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als Persoonlijk (dit keer met oud-international Bert Konterman), en Het Plakboek, ditmaal van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag (waarover binnenkort meer nieuws!) en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.mockup_OrlandoSmeekes
mockup_VanBronckhorstmockup_unionSaint-Gilloise
mockup_VanDuren
mockup_AndroKnelmockup_top5