Een terugkeer naar de aloude staantribune was een lang gekoesterde wens van veel PSV-supporters. Sinds de start van dit seizoen kan er in het Philips Stadion weer rechtop naar voetbal gekeken worden. Achter het doel, daar waar de fanatieke fans op de Oosttribune huizen. Voor nummer 10 beklom Staantribune de nieuwe staan-zitconstructie om te zien en horen hoe die bevalt.

Voor de Oosttribune is het niet de eerste verbouwing van het Philips Stadion. Vroeger stond de harde kern op de L-side, langs de lange zijde van het veld. Harrie Timmermans, voorzitter van de supportersvereniging PSV, denkt met weemoed terug aan die tribune: “Ik ben mijn ‘loopbaan’ als supporter begonnen op de staantribune. Eerst op de jongensrang in de hoek tussen Zuid en Oost en later ben ik overstapt naar de L-side. ‘Tegen het hek’ was een begrip, daar stonden de fanatiekste fans, zo dicht mogelijk tegen het uitvak aan. In het staanvak heb ik mijn opvoeding als fan gehad. Ik denk dat dat voor heel veel mensen geldt. Je kunt de staantribunes wel uit een stadion verwijderen maar dat gevoel van vroeger blijft. Sterker nog: op heel veel plekken is er gewoon een staantribune gebleven alleen nu met stoeltjes. Door dat staan te gedogen, hebben we met elkaar in feite de grote leugen van all-seaters in stand gehouden. Tot dat het concept van safestanding werd ontwikkeld.”

Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, licht het begrip verder toe. “Bij safestanding combineer je de voordelen van het staan of zitten op je eigen plaats tijdens de wedstrijd met de veiligheid van de crush-barriers, de balken of relingen die verhinderen dat je naar voren valt. Op een metalen frame zijn uitklapbare stoeltjes gemonteerd. De constructie komt vervolgens tot op heuphoogte voor de mensen op de rij daarachter.”

Lees het hele artikel van redacteur Stijn Slaats met schitterende foto’s van Marco Magielse in Staantribune #10. Andere onderwerpen zijn onder meer:
– De Gelderse derby tussen aartsrivalen N.E.C en Vitesse
– FC St. Pauli
– Derry City
– Maccabi Antwerpen
– Millwall FC
– Voetbalshirts
– ‘Lost ground’ Empire Stadium, Malta
– Ryan Sanusi (Sparta)
– FC Juárez, een club uit de voormalige moordhoofdstad van Mexico
– Stadions in Argentinië
– Liberiaan Patrick Toh die op de Faeröer speelt
– Voetbalcultuur in Kosovo
– Marco van Basten en AC Milan in 1991-1992
– Schalke 04
Dit en nog veel meer leuke verhalen en mooie foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke in een schitterende vormgeving!

Support Staantribune!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Word dan abonnee. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!